• 瀏覽: 46,016
  • 回覆: 335
  • 追帖: 1
+19
引用:
原帖由 lam_km 於 2019-5-23 12:56 AM 發表
儘管美國向華為發出臨時許可證,將「封殺令」押後到八月中才正式生效,但華為事件持續發酵,已令美國上市晶片股連日捱沽,高通及博通於周一急挫近6%、英特爾及賽靈思下跌逾2至3%,市值單日蒸發超過196億美元(約1,535億港元)。瑞銀警告,此舉長遠勢會影響全球科技供應鏈,若然美國進一步向餘下中國進口商品加徵關稅,環球科企盈利將受重創,當中硬件及晶片業成為輸家,盈利恐挫逾一成。

美國政府要求美國公司自殘 ...
我覺得又比特大大私人對美資晶片入貨。不斷炒上落和入股控制美資。
佢最終目的是成為未來美國總統背後的金主之一。

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-23 07:41 發表
美股的氣氛還不算悲觀,有人以為侵侵必勝,但是更多人相信關稅對老美打擊更大,而聯儲局又不會配合侵侵的政策,以為捱到六月尾,侵侵與習主席在日本見面後,會有轉機,卻忘記了兩人見面,只是侵侵一廂情願,主席尚未答應的事實。 ...
見面都無用,到時都係面左左!得過吉。

大股東拋售,攞錢拉隊去中國搞新公司。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2019-5-23 07:53 AM 發表
本來以美國經濟狀況,侵侵連任肯定冇問題,依家可能有變數。
一定要連任,比足時間先可以睇埋套戲,睇佢點找數

引用:
原帖由 peter925 於 2019-5-23 10:48 AM 發表
大股東拋售,攞錢拉隊去中國搞新公司。
開一家新公司避開美國禁令!

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-5-23 02:28 AM 發表
特朗普的痛處是美國股市~
其實佢先係大贏家囉~
你以為佢及佢家族朋友, 無一早沽爆定晶片版塊等宣佈咩 ?

好事, 攬炒最實暩. 之後就要睇下邊個復原得快D.  世界秩序能左要重整嘅時候啦

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2019-5-23 11:14 AM 發表

其實佢先係大贏家囉~
你以為佢及佢家族朋友, 無一早沽爆定晶片版塊等宣佈咩 ?
對,什么時候出好消息,什么時候出壞消息,由特朗普控制。

引用:
原帖由 劍城京介 於 2019-5-23 06:57 AM 發表
下一輪應該係零售商,大家又可以低吸了
要留意下侵侵星期六/日D Tweets先。

引用:
原帖由 禁言先生 於 2019-5-23 10:26 AM 發表

hey, 就算美國贏哂,做漢奸死全家都係一定架啦
講得好

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2019-5-23 07:36 AM 發表
升左咁多先跌果少少=.=
你睇大陸股 嘔血
港股嘔血仲勁過大陸股喎。

引用:
原帖由 tcmchan 於 2019-5-23 08:05 AM 發表
佢老美嘅下一個打擊目標會唔會係小米呢?
美國對大疆下手了,說大疆會竊取老美信息

intel 股價58.78 US 跌到現左44.0 US

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]