• 瀏覽: 18,899
  • 回覆: 192
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 y2k2 於 22-5-2019 11:21 PM 發表
連arm架構都冇埋,電腦系列又俾Microsoft封殺,5g專利嘅質量又唔夠高通,可以正式宣告滅亡,特立此帖為證
RIP

華為完全可以基於ARMv8指令集自主設計處理器,並且擁有完整知識產權,不受美國禁令制約。比如蘋果的A系列處理器、高通的部分高端旗艦處理器、三星的基於貓鼬核心的處理器的CPU都是基於Arm指令集授權進行自主設計的。

華為相關負責人在5月20日就曾對外表示,華為的服務器芯片鯤鵬920已經可以完全實現自主生產。這款芯片雖然是基於Arm公司的架構,但華為已經獲得了永久授權。除此之外,剩餘的供應鏈的華為都可以實現自主生產。

值得欣慰的是,目前全球第二大的GPU供應商——英國的Imagination已經成為了中資控股的企業。這也意味著華為後續也可以選擇採用Imagination的GPU IP,以及Arm v8 CPU指令集來開發新的處理器。

值得欣慰的是,目前全球第二大的GPU供應商——英國的Imagination已經成為了中資控股的企業。這也意味著華為後續也可以選擇採用Imagination的GPU IP,以及Arm v8 CPU指令集來開發新的處理器。

收藏這帖字準備鞭屍

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-22 11:21 PM 發表
連arm架構都冇埋,電腦系列又俾Microsoft封殺,5g專利嘅質量又唔夠高通,可以正式宣告滅亡,特立此帖為證
其實華為一定唔會係單純一間私人企業,同中央政府一定有關係

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-22 23:21 發表
你是否賣弟泥的打手?

我睇柒朗普落台華為都未冧

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-22 11:21 PM 發表
我相信特朗普死咗,華為都仍然存在。

引用:
原帖由 avman003 於 2019-5-23 04:47 PM 發表

你返去公廁洗廁所算啦。
傻仔!

美國繼續對付中國 3年後我諗中國呢個地方都無埋呀

引用:
原帖由 男E 於 2019-5-22 11:48 PM 發表
如果唔亡呢?
巳無如果!必亡

引用:
原帖由 貓男 於 2019-5-23 12:26 PM 發表
華為死嗰日,世界有一半電迅會癱瘓,
剩低嗰一半會overload然後慢到死人。
吾好唸到其他公司冇華為會死好...華為係可以被替代既...

一早買左ARM永久使用權、井蛙

樓主你屋企人死晒,華為都在進化中!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]