• 瀏覽: 61,485
  • 回覆: 567
  • 追帖: 1
+12
華為被美國封殺的危機進一步升級,英國廣播公司引述英國晶片公司ARM的內部文件指,公司已下令旗下員工暫停與華為的合作,以遵守美國對華為實施的禁令。ARM回應指,公司正遵守美國政府的所有規管。...

今次真係玩 L 完

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20190522/59629817

皇國興廢在此一戰
各員一層奮勵努力
華為買ARM設計,
仲有一班白痴 以為自煮研發

一早知你玩咩。

ARM在中國成立了合資公司ARM Mini China,註冊于中國深圳,4月份開始正式營業了,將接手中國境內的ARM處理器授權、版稅等業務,其中中方投資團隊占股51%,ARM公司占股49%。

成立合資公司只是第一步,未來這家合資公司還在尋求上市,預計在2021-2022年公開募股。有意思的是,ARM與中方團隊成立合資公司包含了特殊條款,那就是禁止將股票售出給美國人或者與美國政府、美國海外投資委員會相關的任何人——後面兩家是目前中國公司收購海外半導體公司最大的障礙之一。

引用:
原帖由 mah49 於 2019-5-22 07:35 PM 發表
華為買ARM設計,
購買ARMv8架構后。廠商在獲得架構與指令集的授權過后,還要自己去設計處理器內核,之后才能完成CPU部分的搭建。

華為已買左 ARM 架構永久授權,佢唔華為合都唔影響華為的使用權!
英國晶片公司 無權收回也無法律理據收回!
你賣樣野給人用左好耐仲有無權收返過樣野啊?

引用:
原帖由 good103 於 2019-5-22 07:42 PM 發表
華為已買左 ARM 架構永久授權,佢唔華為合都唔影響華為的使用權!
英國晶片公司 無權收回也無法律理據收回!
你賣樣野給人用左好耐仲有無權收返過樣野啊? ...
只要將法例修改就可以了

我都話, 美國出招係一步一步嚟, 越出越勁, 好似話事啤牌咁樣, a r m 都唔同你合作, 你點設計精片 做咁多嘢, 美國其實只係要一個 佢9你1嘅貿易戰'. 不過即使有貿易協議, 你都唔好威脅到佢科技界一哥嘅地位

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-22 07:46 PM 發表
我都話, 美國出招係一步一步嚟, 越出越勁, 好似話事啤牌咁樣, a r m 都唔同你合作, 你點設計精片.
可以好似高通咁
用自己嘅架構

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-22 07:46 PM 發表
我都話, 美國出招係一步一步嚟, 越出越勁, 好似話事啤牌咁樣, a r m 都唔同你合作, 你點設計精片.
我知你好爭中國
不過唔該睇吓#4先
唔好做鴕鳥。

ARM 是送華為最后一程

引用:
原帖由 mah49 於 2019-5-22 07:35 PM 發表
華為買ARM設計,
你買米返屋企煮飯,以為自已識煮飯。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-22 07:48 PM 發表

我知你好爭中國
不過唔該睇吓#4先
唔好做鴕鳥。
而家係連生產都出現問題

真是垃圾。買指令集無非為OS兼容性考慮,現在華為要出自己的OS,以後華為海思的ARM和Arm還需要不需要兼容都很難說。
香港小攤販對技術理解太差了

合作完啦,應該無嘢可以再合作。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]