• 瀏覽: 61,545
  • 回覆: 567
  • 追帖: 1
+12
大家講咁多不如慳返啖氣,我支持華為打贏 Donald,如果佢唔勁美國政府點會傾一國洪荒之力打壓佢?!

為中國人爭返口氣,等嗰班廢青又忘記了自己都係中國人無地自容!

引用:
原帖由 ultra 於 2019-5-22 08:50 PM 發表

的事比米唔比羅。。要同你中國講理由?你講道理架咩。。儍西
賣咗幾耐?D重要資料可能係華為度啦

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2019-5-22 08:43 PM 發表

日本軟銀是控股股東,但ARM本身是英國公司受英國規管
主導權絕對在日本手上吧。

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2019-5-22 07:53 PM 發表

第一,永久授權只是ARMv8指令集,不是cpu設計架構,
第二,華為現在有Cortex A76授權,用於麒麟980,但日后ARM出Cortex A77,華為要用便要再獲取ARM重新授權 ...
換言之不影響麒麟980生產?在現階段,已經足夠。

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2019-5-22 08:43 PM 發表

只要聯合國將華為定性為支援恐怖主義國家伊朗嘅組織
華為所註冊嘅專利將會全部失效
以上是這期最搞笑的想法。
繼續努力!

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2019-5-22 08:09 PM 發表

能自己研發就唔駛一直要用ARM設計啦
美國人自己唔識生產日用品呀?點解要由中國入口呀?

引用:
原帖由 Bongcaca 於 2019-5-22 08:10 PM 發表

ARM是英國公司受英國規管
咁ARM mini呢?

AMR原來是一個合資的英國企業公司,由於它的重要性不言而喻,很多企業都想將這一家重要的企業併入自己的旗下,使自己的ARM處理器得到最快的發展,但後來ARM還是被資金實力雄厚的日本軟銀集團收入囊中,現在的ARM已經是一家日資企業,而現在的ARM的主要收入依然是靠授權給各個晶片廠商收取授權費用以及一定的版稅來發展。

其實還有一部分有一種誤解,是不是只要有了ARM的指令集授權,就可以自己做處理器了?晶片最重要的一環在晶片設計上,最近華為也表示,華為已經得到了ARM公司V8架構的永久授權,也就是說在V8架構上,華為可以永久使用ARM的32位和64位指令集。

這也標誌華為可以安全自主設計ARM處理器,既掌握了核心技術同時還具有晶片的自主知識產權,在未來,即使ARM不再授權給華為指令集技術,華為同樣不會受到任何影響。

等任總發表吧!

引用:
原帖由 flypork 於 2019-5-22 08:42 PM 發表

華為主要專利係5g.
3g4g,無華為問不大,無美國公司,華為5g 手機唔駛出街。
你講都引人笑, 華為高端手機已盡量少依賴老尾, 係d中低端機先用得多, 老任都話無諗過老尾打壓咁快來, 中低端零件可能受影響

附件

IMG-20190522-WA0003.jpg(60.94 KB)

一些不負責任的爛霉,亂漆咁報導,豬欄的豬唔使劏都笑死

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-5-22 08:50 PM 發表
華為已擁有ARMV8永久授權可長期自主研發
https://blog.wongcw.com/2019/01/21/華為已擁有armv8永久授權可長期自主研%E ...
授咩權者,,又米買技術。。你話自煮煙發就由零開始!

引用:
原帖由 HKusers 於 2019-5-22 08:20 PM 發表

次次都話最後一程,到底你去先定華為
班反中蝗講咗中共倒台幾十年,講果班好多都死鳩咗啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]