• 瀏覽: 61,515
  • 回覆: 567
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2019-5-22 07:34 PM 發表
華為被美國封殺的危機進一步升級,英國廣播公司引述英國晶片公司ARM的內部文件指,公司已下令旗下員工暫停與華為的合作,以遵守美國對華為實施的禁令。ARM回應指,公司正遵守美國政府的所有規管。...

今次真係玩 L 完 ...
雖則總部在英國, 但話說ARM兩年前被日本軟銀收購左,咁佢算係英國定日本公司?
咁Google、Facebook等美企設於愛爾蘭的歐洲總部又算係美國定愛爾蘭公司?

記者水準...

引用:
原帖由 discusswt 於 2019-5-24 02:07 PM 發表

法律/有法律效力嘅政府命令係一種不可抗衡力,係可以以此為合法理由不執行餘下合約。你唔係咁無知呀!?

為左你身體好,再俾多多少少知識你,等你減少打飛機:
安謀(ARM)也加入禁售華為的行列。雖然,過去華為開發的處理器都有獲得 ARM 的授權,台積電得以繼續生產供貨。但是在 ARM 不再進行新處理器架構授權的情況下,新產品沒有獲得授權,不論任何原因,華為即便能開發出新世代的處理器,台積電恐 ...
你想太多了,又或者你真係打飛機太多白癡左!
照你說法[政府命令係一種不可抗衡力] 咁特狼普一聲令下 要所中國及其它外國企業在美國的所有資產都收歸美國國有化,全部充公,你地無得抗衡,你地的所有擁有權合約權都無效!

對某些人來說,美國進入緊急狀態,全球都要聽美國指揮。

引用:
原帖由 lam_km 於 2019-5-23 09:42 PM 發表

多久授權一次?
華為嘅永久授權,只不過係ARM V8 嘅設計權利.
生產時需要再畀 一定百分點嘅生產授權費, 如果唔係,台積電唔會幫華為生產。

ARM 係靠授權費開飯。
當有新版本 ARM V9 時,需要再授權 。
英國總公司擁有知識產權控制權。

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-5-23 02:21 AM 發表

唔係呀,八達通用左10幾20年, 港蛙仍然話好先進的, 依家走去笑ARMv8?
有乜咁奇,依家話 barcode 付款都話先進過 NFC。

中國幾時亮劍呀

之前好把炮嫁wo
習大大龜縮左去邊???

引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-23 12:07 AM 發表

雖則技術上係咁, 但係如果沒了 arm 指令, 又要開發埋自家的一套開發工具, 華為當然有能力, 但是始終都是要花D時間
我猜測今年和鴻蒙OS及第一款鴻蒙手機一起面世。

引用:
原帖由 good103 於 2019-5-22 08:38 PM 發表
華為已獲得ARMv8的永久許可證,無任何人能取消得到華為的使用權!
上面班人睇到英國晶片商唔同華為合作就可以冇得用 ARM 架構!笑死人咩! ...
班畜牲目的係造謠
邊會認真討論
而且係唔撚識一味鳩噏

引用:
原帖由 YuckoO 於 2019-5-24 08:34 PM 發表

我猜測今年和鴻蒙OS及第一款鴻蒙手機一起面世。
應該是新一代5G手機,
而且首先在歐洲成功運行5G。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]