• 瀏覽: 38,819
  • 回覆: 435
+5
引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-22 01:24 PM 發表
雖然任正飛死撐,但所謂後備方案原來係靠台積電。5G方面,原來只係又一平價組裝嘅例子,如果華為5G項目一個唔小心有啲零件未落訂單,咁真係大鑊,侵侵出得呢招,我估好大機會有啲重要零件華為係未落order,100個零件,有一個最終訂唔到華為都要賠到pk。 ...
邪惡美帝一日唔死, 人民都活在水深火熱之中

冇撚隱得就喼啦,成個白痴低能咁!

樓主試下裝配一部華為咁勁嘅手機出嚟,睇下得唔得!

引用:
原帖由 潮水西流 於 2019-5-23 07:32 AM 發表

邪惡美帝一日唔死, 人民都活在水深火熱之中
係漢奸一日唔死,中國同香港都麻煩。

引用:
原帖由 rambotan2008 於 2019-5-22 02:08 PM 發表
係人都知,自主硏發組裝機
樓主,I am happy to disappoint you. Everything you say is bull shit.

樓主講得咁簡單,點解sony Ericsson LG HTC motorola全部都做唔到華為的效果?

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-22 04:10 PM 發表
所謂自煮燃髮就係用嶄新技術幫人砌機
你都on 99嘅,照你咁講地產商起層樓又要自家出品鋼筋水泥呀?木工又係咪要自家種樹呀?開茶餐廳又要自家種菜養豬自己去河邊打水呀?

"華為5G技術真的領先全球嗎?

中國5G技術的優勢不在科技,5G標準是Qualcomm制定的。這個不多說,你們上網去查。

中國5G優勢在於戰略。而中國戰略美國無法複製。我簡單描述一下。

主要有3點

1 低價惡性競爭。這個不用我多說大家也明白。可以說,中國所有商品的優勢都是殺價。

2 國家資助。這和低價惡性競爭有直接關係。這也是美國所反對的,用國家資源參與自由貿易競爭,這違背自由貿易法則。

3 華為5G提供監視人民的附帶功能。這對那些專制爛國家特別有吸引力。以上3點優勢是華為搶奪5G市場的關鍵.

我一直沒搞懂,為何美國不早全面封殺華為。美國的確是愚蠢東郭先生。華為起家完全靠偷Cisco技術。早年華為高價挖Cisco內無恥華人工程師,把人家OS偷出來刷進自己機器裡發財。就如同刷手機似的。華為偷了Cisco OS, 等於偷了全世界千千萬萬個CCNA/CCIE。

這就是華為網路產品可以立刻打開國際市場的唯一原因。因為華為產品裡的的指令和Cisco一模一樣。不但如此,華為產品型號和Cisco的產品型號也一模一樣。

還有更加無恥的,早期華為連產品說明書也沒有,華為就把網站上的說明書直接連接到Cisco網址。這可以說是無恥到了登峰造極。好似赤膊黨脫光衣服進別人家偷東西,滿身金銀珠寶大搖大擺走出來。

後來Cisco把華為告上美國法庭。美國法院判華為不得在美國銷售網路產品,其中還特別有一條“不得盜用Cisco產品說明書”。這就是你在美國見不到華為網路產品的原因。

可華為網路產品照樣可以在美國以外國家賣。這就是華為發家的秘籍。這種無恥下流行為可以說是前無古人,後無來者。美國也夠傻B的,對這種無恥盜竊美國資源的公司,不但不加大懲罰,還讓華為在美國賣手機和做其它生意,因為手機不是網路產品。

這不是鼓勵犯罪嗎?所以華為如今資助美國敵對國家,對美國而言,就是因為美國自己極度愚蠢而導致的自食其果。美國就是一個東郭先生。否則也不會搞到如今這個地步。不過現在還來得急。只要對華為封鎖技術,禁止出售芯片。強迫Google停止對華為授權Android系統。估計華為不要半年就完蛋。
有人問“華為的技術別人有嗎?”。華為有什麼鳥的技術?網路產品的所有技術都是偷Cisco的。 4G/5G芯片及通訊協議都是美國西方製造制定的。

華為無非就是偷來或買來技術仿造。至於華為在4G/5G市場佔有不少份額的主要原因,是因為手機網路需要大規模建立地面站。 5G網路的傳播速度非常快,缺點是傳播距離短,所以需要鋪設比4G更加密集的地面站。

而西方在人力資源方面不如華為。華為的優勢在於可以僱傭無數廉價中國勞力去外國建地面站。而西方國家要花大錢派自己國家人出國或在外國顧人。而不是華為有什麼特別技術。 4G/5G通訊標準是美國西方制定的。編碼,音頻壓縮,解碼技術都是西方人發明的。

有人說華為參與製定5G標準。那是因為中國是一個巨大手機市場。國際制定5G標準讓中國參加是為了照顧中國市場。說白了也就是讓中國選擇一個或幾個固定頻段,以免和外國手機頻段相衝突。這就和收音機裡面加個電台, 要避免兩電台使用相同頻率是一個原理。可通訊標準和通訊芯片都是美國西方制定的。華為就一Copycat. 其他狗P不是。

早前爆大新聞,原來華為手機是日本鬼子設計的。我簡單介紹一下手機製造過程。由於科技的發展,高度集成技術使得文盲也能造手機。說簡單點,就是把主機板,屏幕,電池和機殼裝配起來。這就是為何中國有上千家手機製造商的原因。"

https://disp.cc/b/163-b0EM

"只要對華為封鎖技術,禁止出售芯片。強迫Google停止對華為授權Android系統。估計華為不要半年就完蛋。"  文章寫於2018年12月,堅!

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-23 01:29 AM 發表

侵侵點到即止,唔洗親自出手,供應商會慢慢自己離棄華為,侵侵只出口嘴炮,已令大家做野,90日後就算侵侵收返,已經冇人敢同華為合作了
你越講越聰明,供應商自己會離棄華為?冇受任何壓力?自己冇損失?

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-22 01:24 PM 發表
雖然任正飛死撐,但所謂後備方案原來係靠台積電。5G方面,原來只係又一平價組裝嘅例子,如果華為5G項目一個唔小心有啲零件未落訂單,咁真係大鑊,侵侵出得呢招,我估好大機會有啲重要零件華為係未落order,100個零件,有一個最終訂唔到華為都要賠到pk。 ...
有邊間生產商唔係組裝?連底褲商廠都係一樣,唔通連布料線料都自己生產埋咩,去茶記食碟炒飯都涉及無數的生產商、供應商喇,更何況係高科技產品

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-5-23 01:36 AM 發表

係呀?

但90天後,中國全面上線5G網,嗰啲冇5G應用嘅谷歌android手機,中國人買來把鬼!唔通谷歌要靠4G扮5G嘅美國4G網?

中國再來一招限制稀土出口美國,美國搵啲泥沙去生產芯片啊?

冇人同華為合作,華為咪可以自己一個食哂5G業務?諗起都和味! ...
你都傻既,有人話美國要"開發"稀土係好容易既事,只係唔想晒時間開發先買人地既

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-5-23 07:35 AM 發表
樓主講得咁簡單,點解sony Ericsson LG HTC motorola全部都做唔到華為的效果?
因為呢啲世界品牌冇華為咁無恥囉。

侵侵宜家龜縮收皮無聲出啦,驚鹵味晶片廠執笠,之前就也文也武,宜家驚到瀨尿,再出聲就禁重稀土,鹵味想做晶片都難晶片廠好快破產。

Mola

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-23 01:01 AM 發表

大陸禁左成個西方,但又坐享裝配西方成果嘅著數,西方看不過眼,收返比出去嘅野,其實好正常
哈哈 豬羅輯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]