• 瀏覽: 5,276
  • 回覆: 113
5月21日消息,近日華為公司啟動“備胎”計劃一事備受關注。據華為消費者業務CEO余承東今天下午在知名互聯網人方興東組建的老友群中透露:最快今年秋天,最晚明年春天,華為自己的OS將可能面市。

據他進一步透露,華為的OS打通了手機、電腦、平板、電視、汽車、智能穿戴,統一成一個操作系統。值得一提的是,華為的OS還兼容全部安卓應用和所有Web應用。

“我們願意繼續使用谷歌和微軟,但沒有辦法,被逼上梁山啊!塞翁失馬,焉知非福。”余承東說。同時他也透露,華為公司創始人、CEO任正非本人目前正在使用華為Mate系列以及保時捷版手機,另外他還有一台華為M5 8英寸版的平板電腦。

余承東表示,任正非夫人及兒子從2012年之后,只用華為手機。他大女兒孟晚舟和小女兒有蘋果手機,但晚舟主用華為手機。“小女兒我平常見到她時,看到她拿的是華為手機,包括前年國慶節我去美國時在她校園裡見到她,看到她拿的還是華為手機。”

在今天上午任正非接受中國媒體採訪時曾現場連線余承東,打趣他“腰板挺的不直”。對此,余承東回應自己老板稱“我還在為生存與發展而努力,腰板的確不夠直啊!”

新聞來源連結:
https://tech.ifeng.com/c/7mraAWoA3JA

等mate30...
可以出部華為試下...

玩乜晒啦

乜叫兼容安卓?

冇骨氣,人地打你,你仲癡埋去?

引用:
原帖由 swerner 於 2019-5-22 05:54 PM 發表
乜叫兼容安卓?冇骨氣,人地打你,你仲癡埋去?
"兼容"既意思,即係擺明搶你既客

引用:
原帖由 swerner 於 2019-5-22 05:54 PM 發表
乜叫兼容安卓?

android open source project的開源的。
開源就是vendor neutrality
冇vendor neutrality,亦冇咁多人用佢。

引用:
乜叫兼容安卓?

是個總統要人打,不是google 要打...

而且華為用安卓係基於佢係open source, 比人用同肯用都係基於商業性質,華為無欠google, google 無欠華為...,有無骨氣就更加唔係d唔關事既人當自己係google 去講...

講骨氣, 反中港獨白痴仲唔剪左張身份證...

華為的百折不撓抵抗外國暴力打壓,值得每個中國人的學習及支持!

期待用新系統

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-22 18:03 發表

是個總統要人打,不是google 要打...

而且華為用安卓係基於佢係open source, 比人用同肯用都係基於商業性質,華為無欠google, google 無欠華為...,有無骨氣就更加唔係d唔關事既人當自己係google 去講...

講骨氣, 反中港獨白痴仲唔剪左張身份證... ...
Google 係美國野

咱們不是說好要抵制美國貨?
他媽的什麼兼容

引用:
原帖由 swerner 於 2019-5-22 06:28 PM 發表

Google 係美國野

他媽的什麼兼容
邊個說? d盲反盲撐白痴?
說過就應該做,呢d係骨氣..., 但要搞清楚誰說...

講骨氣, 反中港獨白痴仲唔剪左張身份證...,一日未剪,都仲係獨不成,仲係中共管治下既中國人...

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-22 18:35 發表

邊個說? d盲反盲撐白痴?
說過就應該做,呢d係骨氣..., 但要搞清楚誰說...

講骨氣, 反中港獨白痴仲唔剪左張身份證...,一日未剪,都仲係獨不成,仲係中共管治下既中國人... ...
上腦?反美呀

引用:
原帖由 swerner 於 2019-5-22 06:28 PM 發表

Google 係美國野

他媽的什麼兼容
咁係咪要禁講英文啊,天才

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-5-22 18:40 發表

咁係咪要禁講英文啊,天才
之前有人覆我post話中國人要講中文

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]