• 瀏覽: 16,665
  • 回覆: 164
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-22 02:03 PM 發表

沒有android,一定會集體告華為,告到解放軍司令喊!
咁美國政府賠撚死囉。

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-22 02:03 PM 發表

沒有android,一定會集體告華為,告到解放軍司令喊!
講到口嗅,android 最底層係 open source ,任何人都可以用。
華為只係建基於底層 android 上面寫自家系統就可以,同埋自己做返保安 bug fix
所以唔會無 android 。
唔好將 android 同 google 一齊講啦,雖然 android 比 google 買起咗

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-5-22 10:19 AM 發表
其實 OS 有幾難?
Android 本身都係基於公開免費 Linux 平台加強改進而建搭
點解 Android 佔市場大份?只因發展得早,包裝得好,一早搭上手機商裝為標準OS
其實而家市場已經有十個八個手機 OS, 但市佔率極低
但點解 IOS生存到?因為有一定萍果用家,無法不用IOS,有一定用家自然有人寫 app支持
華為 OS 應該亦會同樣建基在 Linux 平台之上,技術層面不會 ...
只要可用到微信淘寶...

引用:
原帖由 sobel123 於 2019-5-22 01:12 PM 發表

轉載 網友Croce 的文章
5 天前
這個世界,要麽是資本服從政治,要麽是政治服從資本。政治表現出來的就是”權力“,經濟和資本表現出來的,就是”金錢“。 權和錢,是可以互通的,是可以交換的。政治權貴,利用”權力“謀取金錢;而資本權貴,利用金錢,謀取權力。所謂官商勾結,就是如此。政治權貴和資本權貴,一樣讓人可怕,人民都 ...
曾經我都對喜愛西方一套,討厭大陸一套,但主動了解多一點資訊時,就會慢慢改觀...

好多人意識形態上是:
民主就是對,產生出來的事都是對
專制就是錯,產生出來的事都是錯

但現實是:
西方不是真民主(甚至發展成壟斷左既民主)
中共不是真獨裁(每個中國人都有機會成國家領導層)

而對錯好壞分辨,其實應該看事情本質,而唔應該係由民主或專制產生出來去判斷...

引用:
原帖由 光棍man 於 2019-5-22 01:39 PM 發表

原來同美國差咁遠,美國都已經驚成咁,美國真係好細膽同小氣
邊有驚,侵侵有勇有謀,下下都係老美出手,上次二千億先嚇到強國手足無措,邊個怕邊個?

引用:
原帖由 buomjwit 於 2019-5-22 02:31 PM 發表

邊有驚,侵侵有勇有謀,下下都係老美出手,上次二千億先嚇到強國手足無措,邊個怕邊個?
笑,依家係大陸唔同老尾傾呀,onX

引用:
原帖由 buomjwit 於 2019-5-22 02:31 PM 發表

“侵侵有勇有謀”

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-22 02:19 PM 發表

曾經我都對喜愛西方一套,討厭大陸一套,但主動了解多一點資訊時,就會慢慢改觀...

好多人意識形態上是:
民主就是對,產生出來的事都是對
專制就是錯,產生出來的事都是錯

但現實是:
西方不是真民主(甚至發展成壟斷左既民主)
中共不是真獨裁(每個中國人都有機會成國家領導層)

而對錯好壞分辨,其實應該看事情本質,而唔應該係由民主或專制產生出來去判斷... ...
中共係做過好多錯事, 但中國人真係有自我改進能力, 我由反共去左參軍幫佢哋, 到反思究竟我做緊啲嘜嘢, 點解要去殺一啲保護自己國家不受侵略的人, 到後來97返左嚟之後, 香港經歷啲難關, 中國人幾千年文化係真係有影響, 而家睇住日日進步強大, 反而我哋香港仔以前係個局入面, 越嚟越睇得清楚西方人的把戲..我真係好憎美國狗行返英國狗幾佰年前果招, 唔妥就出大軍去打人搶人嘢, 而加仲玩埋啲小家嘢, 所謂文明真係..

引用:
原帖由 光棍man 於 2019-5-22 02:34 PM 發表

“侵侵有勇有謀”
唔通淨係識咀炮好咩~哈哈

引用:
原帖由 cpapseller 於 2019-5-22 12:15 PM 發表
大到連蘋果冇左高通都唔得,華為竟然話冇問題,有人信?
一直以來,蘋果的優勢唔系硬件,而系性能優異噶IOS及所謂噶“安全”。

如果有必要,華為可以用自己噶晶片就可以打造一部手機,而蘋果公司無咁噶能力。
蘋果需要用高通的基帶晶片,而華為有自己噶基帶晶片。華為無需高通的基帶。
之前高通同蘋果打官司,外媒曾傳出蘋果可能會使用華為的基帶晶片以繞開高通,最終官司和解收場。

結論:華為可以不需要高通,但蘋果離不開高通。

引用:
原帖由 sobel123 於 2019-5-22 03:06 PM 發表

中共係做過好多錯事, 但中國人真係有自我改進能力, 我由反共去左參軍幫佢哋, 到反思究竟我做緊啲嘜嘢, 點解要去殺一啲保護自己國家不受侵略的人, 到後來97返左嚟之後, 香港經歷啲難關, 中國人幾千年文化係真係有影響, 而家睇住日日進步強大, 反而我哋香港仔以前係個局入面, 越嚟越睇得清楚西方人的把戲..我真係好憎美國狗行返英國狗幾佰年前果招, 唔妥就出大軍去打人搶人嘢, 而加仲玩埋啲小家嘢, ...
同意中共以前走錯了不少路,但近十多二十年中共管治下既中國比左勤力既中國人有好穩定既發展環境...領導層亦已換過幾屆,中共走錯路既責任係唔係應該要現在既領導層去負責?

世界上絕大部分國家同宗教亦有過黑暗一面,如果個個人都記著曾經既黑暗一面就要推倒重來,世界無一個地方可以穩定發展...

對於美國所作所為,我只討厭美國既政客,不討厭美國人...其實世界上有那個國家既人天生喜歡打打殺殺?美國係各國都宣揚和平既21,22世紀仲不停發動戰爭,美國既人力軍力都只係被自己國家既政客利用,民主下好像是有自由選擇,但其實是政客幫你你決定一切..

美國政黨習慣自己國家領導世界,而自己就在最強既國家既最上層...,才會是最安心及獲得最大利,所以有任何動遙佢地既地位既事情出現,佢地都不容許...

民主在美國都是變成空話, 對內,民意解決不了槍管問題....對外,國際事務不跟從民主制度,一是獨斷獨行,自己決定制裁自己決定開戰....二是不合自己方向就退群 , 民主是這樣的嗎?

引用:
原帖由 masasa 於 2019-5-22 09:24 AM 發表
美國提升打壓力度後,中方開始不停hard sell 華為,都係唔想棄用導致破產姐。香港人係高度智慧生物識得分析只能係大陸用既手機買唔買得過,唔似d大陸仔咁人云亦云。 ...
唔通的是日軍輪流出來的?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-22 10:36 AM 發表

安撞用家係冇忠誠度的,安撞係建基於開源的lunix,要寫個可跑APK的新OS冇大困難。Google play早已有代用品,如華為自家appgallery 同 葡萄牙 aptoide。
只是井蛙不知道。 ...
我用緊一個基于Linux寫的ubuntu OS播歌,系一個星加坡市民寫的

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-22 10:36 AM 發表

安撞用家係冇忠誠度的,安撞係建基於開源的lunix,要寫個可跑APK的新OS冇大困難。Google play早已有代用品,如華為自家appgallery 同 葡萄牙 aptoide。
只是井蛙不知道。 ...
鍵盤俠只識鍵盤,點會識軟件呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]