• 瀏覽: 93,523
  • 回覆: 709
  • 追帖: 3
+26
引用:
原帖由 quarry 於 2019-5-21 11:24 AM 發表

咁大家就轉用IPHONE啦, 華為尼期唔多掂
一個有監察電話都用,都幾好笑(已證實同默認)。

侵侵仲話要中國跪低,一個任正非都搞唔掂

引用:
原帖由 男E 於 2019-5-21 10:09 AM 發表
90天其實係比你老露眉公司自己出貨, 做左唔出得, 坐晒艇
叻仔

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-21 11:20 AM 發表

總之都係, 冇華為, 手機需求仍在, 美國晶片需求不會有大改變.
5G 晶片, 一樣道理.

三星開心死了, 又手機, 又5G.
Nokia 都興奮

講股市, 中國股市差吾多係全球最差, 吾駛同NASDAQ 比 ...
侵侵唔玩野,華為仍然係美國晶片公司大客
侵侵玩野,華為自己做晶片,美國公司少了一個大客,多了一個對手

賣個個都冇錢賺既姐, 你估只得買家驚

引用:
原帖由 chiko9494 於 2019-5-21 11:27 AM 發表
侵侵仲話要中國跪低,一個任正飛都搞唔掂        
用全國之力打一間企業,真揪不知點。

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-5-21 10:48 AM 發表
橫掂都要執笠,唔爭在嗰90日啦!
唔使你擔心,你死果日佢都未執,唔信你睇下我有無講錯。

一部幾千蚊手機,啲 cheap 友講到又話就濺賣,幾K 貨仔我撐你華為

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-21 10:48 AM 發表
中國人一向愛軟不受硬
你比巨大著數佢,國仇家恨可以放埋一邊
你要硬來的話,直接反面走得更快
唔係凡人都一樣係咁

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-21 11:26 AM 發表

加上 iphone 本身亦用緊很多華為專利,有好野點解唔用😏
對!
iphone7S  確係一部極之經典既手機, 後來者都難以超越

美國忽然翻枱,唔知準備左幾耐?不過大陸準備翻枱就準備左10年,其實係應該台海飛彈後已經開始,十年薪睡,反枱係遲早!

有骨氣...

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-21 11:00 AM 發表
人地90天, 係比消費者/各界適應, 同睇下同中國貿易協議仲有冇得傾.
你估係俾你華為咩, 要做你手起刀落啦.

華為冇GOOGLE/冇美國晶片, 原本買華為消費者, 會買其他牌子既手機, 所以美國零件商及GOOGLE, 根本不會受大影響.

話冇華為, 美國高科技界要倒閉, 笑話來的 ...
華為咪話唔要lor

(華為創始人兼總裁任正非周二(21日)表示,延長禁令沒有多大意義,因為華為已經準備好了,不需要這90天)華為型爆,我都換下手機P30先

引用:
原帖由 17698lam 於 2019-5-21 11:21 AM 發表

小米會用嗎?問題是假設本身有100 order,停左條生產呀,市場冇啦啦多左批貨,填海?至於小米你話會不會準備,下個目標分分中他。要明白市場對方倒閉不代表個餅其他人食晒,只有殘餘。 ...
國家利益, 永遠高於商業利益.
長遠看, 現在只是短痛.

假設有華為時, 手機需求是100, 而家冇華為, 去晒三星, 雖然冇華為咁平, 但需求仍有70.
所以美國晶片商又點會死.
加埋冇左華為手機去搶高階手機市場, 佢地又可以10蚊野賣50蚊, 邊際利潤好左好多, 變左厚利,同以前有華為時要薄利多銷時, 盈利仲好會好左.

如果真係禁華為, 咁以後咩都要自己開發, 成本會貴好多, 加埋冇GOOGLE , 等於冇得做鬼佬市場. 你諗啦.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]