• 瀏覽: 21,735
  • 回覆: 346
+16
引用:
原帖由 tony.hk 於 2019-5-21 01:28 PM 發表
支持直上

再唔係就搞個全民公投,
(反對派)成日話有13萬人,
(贊成派)有30萬人簽名支持
如果黎個全民公投,贊成票一定有80%---90%,到時睇吓班汪汪仲有咩講

贏,要贏得好好睇睇,硬上即使通過,都會比泛民狂鬧,話妳無視13萬人嘅意見,倒不如搞個全民公投,當得到八至九成民意支持立法,泛民就無聲出架喇,公投可以好簡單,年滿 ...
(接上一段).
如果只係強行過通,泛民一定唔服,以後在議會內一定搞小動作報服,如果在強行成功通過後,再搞一個全民公投,公投結果可以令議會回復平靜,泛民班人如果見到八成至九成市民支持立法,泛民都無聲出啦,泛民都唔想同民意打對枱架嘛,呢個做法可以強行通過之餘,亦可以令未來議會內減少敵對狀態,唔係政府玩野,有八成以上香港市民支持咁做

好野,香港回歸廿年就玩完

禮義廉逢政府必盲撐, 禍港禍民,包庇罪犯, 最PK係選佢地果班狗!咁鍾意共產黨,當年偷渡黎香港托柒??

我唔明,點解唔可以由市民選擇嘅立法會去正常議決呢啲有爭議嘅條例呢?覺得自己唔夠票支持自己嘅理念就拉倒,這不是被操控的民主嗎?你認為是惡法可不一定是真理,請退一步想想,民主的存在是因為沒有絕對的對錯,只有不同的立場,立法會已差唔多是香港僅有的民主了,一班以為是全世界所認同的人,一直在輸打贏要,到底是誰扼殺了香港的主民呢?以上只是我個人感想。

支持東方

話左大陸旨令就可以跳過立法會,叫個政府收地起樓就賴泛民,環保人士阻攔

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-5-21 11:40 AM 發表

乜陸委會係管台灣法律既咩?定我唔知台灣法務部出過聲明話唔收殺人犯?姐係人民入境事務處可以管律政司既事務?衣家台灣要人個通緝令一路都生效緊喎,唔係林鄭政府點會話要趕住立法呢?通緝令幾時取消左?台灣境內殺人陸委會話唔收就可以唔收犯架?原來台灣法律乜咁兒戲架?衣家未立法無辦法引導個波就係林鄭果度,到立左法個波就交比台灣啦,你台灣唔收犯就係台灣政府無公義!!仲有成日話送中送中,衣家條例剩係送中咩?剩 ...
講得好

上大會係最民主公平公正的

方向報轉得好快

引用:
原帖由 吹雪姐 於 2019-5-21 01:48 PM 發表
只會做狗的禍港寶寶!
移民爾英國吧

引用:
原帖由 Shinning97 於 2019-5-21 02:16 PM 發表
我唔明,點解唔可以由市民選擇嘅立法會去正常議決呢啲有爭議嘅條例呢?覺得自己唔夠票支持自己嘅理念就拉倒,這不是被操控的民主嗎?你認為是惡法可不一定是真理,請退一步想想,民主的存在是因為沒有絕對的對錯,只有不同的立場,立法會已差唔多是香港僅有的民主了,一班以為是全世界所認同的人,一直在輸打贏要,到底是誰扼殺了香港的主民呢?以上只是我個人感想。 ...
你是支持定不支持?曲線定直線?

呢句問得好:我唔明,點解唔可以由市民選擇嘅立法會去正常議決呢啲有爭議嘅條例呢?

取消功能組別~立法議員不是直選的。

重大決議全民公投。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]