• 瀏覽: 19,171
  • 回覆: 294
  • 追帖: 1
+7
吹到google apps上天 無左就死得 其實係咪真係咁呢?
我想分享下Google自家Apps同大陸主流Apps功能上對比

Google Search VS 百度 --> Google勝少許 速度同結果都係google好少少

Google Translate VS 百度翻譯 --> 平手 google多語言 但百度 英中 中日 中韓更準

Wechat VS Whatapps -> WeChat完勝 功能效能同多元化都冇可比性

QQ VS Whatapps -> QQ勝 QQ聯天功能比wehchat仲要勁 群組功能異常強大 仲有群組空間可以分享doc 工作上非常好用

Bilibili VS Youtube -> BiliBili勝 不論係WEB UI , User Profile, 功能, 彈幕, 甚至手機APPS個操制都完勝(左手拉上下調節光暗, 右手拉上下調節音量 拉左右調節進度 幾年前就已經係咁 而youtube到今日個apps都係咁垃圾 bilibili可以睇有版權動畫 甚至比錢睇電影 水行者先係RMB5 更重要係......bilibili無廣告!!!!!

Overall Google Apps只係因為原機有哂以及integration 好D而方便
但其實功能上真係唔夠大陸APPS鬥

大家有冇D咩APPS分享下?

如果美國的抹黑是真確,證明「北韓為國家安全不讓美國網路進入的做法是對的。」

再印證北韓美國之流,是同出一脈!

_

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-5-20 23:07 發表
吹到google apps上天 無左就死得 其實係咪真係咁呢?
我想分享下Google自家Apps同大陸主流Apps功能上對比

Google Search VS 百度 --> Google勝少許 速度同結果都係google好少少

Google Translate VS 百度翻譯 --> 平手 google多語言 但百度 英中 中日 中韓更準

Wechat VS Whatapps ...
GOOGLE比以上內地網/APP多人追捧既唔係單一原因,係包括品牌形象/流通/自由/普及度... 等等,你講果D全部只係中國通行,世界就只聞樓梯響既.... 有鬼用

引用:
原帖由 DanRicky 於 2019-5-21 08:52 AM 發表

GOOGLE比以上內地網/APP多人追捧既唔係單一原因,係包括品牌形象/流通/自由/普及度... 等等,你講果D全部只係中國通行,世界就只聞樓梯響既.... 有鬼用 ...
呢d都係marketing野 總有方法解決

就好似華為咁 兩年前係手機市場d人聽都未聽過 而家仲有邊個唔識

功能好 價錢合適再加上marketing配合好大機會成功

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-5-21 09:41 發表

內地marketing和外國比,很抱歉我還是覺得悲觀

引用:
原帖由 DanRicky 於 2019-5-21 09:43 AM 發表

世界市場又爭住買格力, 海爾, 華為??

引用:
原帖由 stkwok1985 於 21-5-2019 09:41 發表

就好似華為咁 兩年前係手機市場d人聽都未聽過 而家仲有邊個唔識

功能好 價錢合適再加上marketing配合好大機會成功
你未聽過遮,不包括我。

地圖,高德地圖

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-5-20 11:07 PM 發表

Wechat VS Whatapps ...
分析夠中肯

引用:
原帖由 DanRicky 於 2019-5-21 09:43 AM 發表

靠國內既人同公司好難搞得好 所以要搞一定係搵外國PR公司架啦

但近年中國手機廠對外國marketing幾唔錯

華為小米oneplus 行銷手法 廣告 品牌合作 等等都大幅外善

單個application市場推廣 比如PUBG LOL等等搞到有國際賽出黎

呢D都係可見既進步

引用:
原帖由 nakamichi 於 2019-5-21 10:07 AM 發表
你未聽過遮,不包括我。
應該係話"好多"人未聽過

兩年前我估八九成香港人都唔識華為呢個品牌

但全力推廣兩年後的今天 大概冇幾個唔識 (1-2成)

引用:
原帖由 daisy123 於 2019-5-21 10:26 AM 發表
地圖,高德地圖
高德堅係好用

係傻仔先甘心被谷歌綁死

國內開發的app,大部份有不必要的授權.

淨一點,國內受保護App連資訊自由都無。如果什麼都禁好,全世界棄谷歌,用國產啦!      何況有否兼用性,世界各國接軌?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]