• 瀏覽: 51,809
  • 回覆: 174
  • 追帖: 32
+9
識CAS音響的人,應知道有FPGA類芯片,呢種芯片才是中國最落後的,因晶片功能極大甚至可用於循航導彈,一直以來美國狗非常保護,以前伊朗入口PS 3就引起美國狗不滿就係怕他們得到FPGA芯片,要熟悉這芯片的應用談何容易。編寫例如把視窗音樂wav格式轉為常規PCM格式中國工程人員可以掌握,複雜的則要努力了。

有禁令就等於廢了你與其他公司的正常發展,也就是此重點。

美國公司唔可以同最大客戶做生意咁我為什麼要係美國公司、執左佢喺英國開、商人只認銀紙唔認國家!

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:12 PM 發表

你都幾天真,中國人做生意如果自己可以做會比外人做?有錢賺梗係自己賺囇啦,如果可以咁容易做出來會同人買嗎?
你一定未學過經濟效益比重,做到一定自己做哂?賺到一定自己賺哂?

睇份額圖
小米+華為已經超I瘋了
幾時強強聯手

引用:
原帖由 ae98f7586 於 2019-5-20 11:36 PM 發表
華為p30pro如果平過二千,一定入番一部玩吓,當相機同返大陸用都可以!
我冇甘貪,3千買部可以由網站down game玩GE "相機"都抵

如果美國公司D貨係東南亞整出黎
又唔經美國出口
會唔會被罰

得來不易,雖然好多都靠外國技術補助

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-5-20 11:54 PM 發表

哦?轉移話題啦? 美國可能鼓勵供貨比HTC
中興都被禁了
HTC做得掂的話,10年前就打贏三星做android手機一哥啦。

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-20 11:41 PM 發表

死老味不笨 
受過之前的教訓 
他們知道全面禁制中國會令中國技術發展加速 
但讓羊群鬥死領頭羊
無領頭半的散兵游勇
技術上並不能和老味比擬
就只會更加依賴老味
中國就會走回老路 
只能揼石仔搵餐飯食 
利潤就大部分歸美國企業 ...
我們的是計劃經濟而不是美國的自由經濟。

所以這個情況恐怕不會發生。

唔駛講,瞓醒去出番部華為支持吓先

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-21 12:41 AM 發表
當時中興被玩時....太早服軟的結果......!!
假如當初強硬一點.....就沒有今天的華為......也沒有聯想的天真.....!!
強硬點中興就摺左啦,中興當時比美國禁止買晶片,董事長出黎講會令中興整間公司進入休克狀態,董事長怎會不知自己公司有多少底氣?中興被美國一劍封喉,身為國家扶持企業但美國監督,已經變成無牙老虎

引用:
原帖由 mwt 於 2019-5-21 12:39 AM 發表
一年前老美唔賣大豆比阿爺,當時成班盲反又話中國要死,豬冇得食,又話食物鏈要斷,結果今日又點?美國大豆期貨巿場跌了20%,永遠都返不到以前高位,中國有冇事? ...
仲有GPS和太空站,根本就是故意培養中國自己研發。

講到中國咁老謀深算一早就唔應該用人哋啲嘢啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]