• 瀏覽: 51,823
  • 回覆: 174
  • 追帖: 32
+9

引用:
原帖由 見習初級新手 於 21-5-2019 00:03 發表
鱔稿

這個所謂劍橋大神根本唔存在。

引用:
原帖由 不打醬油 於 2019-5-21 12:11 AM 發表

一黨可以專心施政,
多黨必然分心攪選舉!
唔係話民主唔好,但咩都有利有幣,中國依加個制度如果遇到好既領導人就會事半功倍,當然相反就會好仆街啦

但其實民主制度亦一樣,選到個特朗普出黎唔好以為好好

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-20 11:41 PM 發表

死老味不笨 
受過之前的教訓 
他們知道全面禁制中國會令中國技術發展加速 
但讓羊群鬥死領頭羊
無領頭半的散兵游勇
技術上並不能和老味比擬
就只會更加依賴老味
中國就會走回老路 
只能揼石仔搵餐飯食 
利潤就大部分歸美國企業 ...
錯在中國多年前俾左孫子兵法譯本老美,教識左佢地

引用:
原帖由 太子沉睡的巨龍 於 2019-5-20 10:55 PM 發表
華為大得不能倒
華為不是單一手機公司,華為有出電腦的。5G,無糜國+5屎眼,還有東南亞,非洲,歐洲部份國家。

滷味封鎖華為是好事,封鎖是把雙刃刀,中國人口13億,意味市場無限大。失中國市場意味著滷味已走到盡頭。

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:12 PM 發表

你都幾天真,中國人做生意如果自己可以做會比外人做?有錢賺梗係自己賺囇啦,如果可以咁容易做出來會同人買嗎?
任何一大機構,都不能自己做哂,包括三星,高通,英特爾。

引用:
原帖由 laws168 於 2019-5-21 12:21 AM 發表
滷味封鎖華為是好事,封鎖是把雙刃刀,中國人口13億,意味市場無限大。失中國市場意味著滷味已走到盡頭。
徵萍果200%關稅,華為及中國製手機獨大。鎖國及不出口稀土,中國人捱得苦,老美是少爺兵。

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-20 11:31 PM 發表
這篇文章的邏輯錯誤是 
他將華為等同中國 
老尾的禁令針對華為及關聯公司 
但並不禁制其他中國公司
老尾根本是鼓勵供應商大量供貨給華為的國內對手
利用華為的國內對手鬥垮華為
在這件事上面中央政府需要有點作為 ...
華為市佔率已經足夠說明問題,其他牌子冇咁既實力取代。

附件

cac78ec2101c48ae807551132cb24cda.jpg(67.92 KB)

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-5-21 12:24 AM 發表

任何一大機構,都不能自己做哂,包括三星,高通,英特爾。
咪係,唔通電阻/電容/電感都自己設廠生產咩,傻人

但佢好似無計無得用 android 

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-20 11:31 PM 發表
這篇文章的邏輯錯誤是 
他將華為等同中國 
老尾的禁令針對華為及關聯公司 
但並不禁制其他中國公司
老尾根本是鼓勵供應商大量供貨給華為的國內對手
利用華為的國內對手鬥垮華為
在這件事上面中央政府需要有點作為 ...
同意

去老糜雅虎財經版,睇下老糜網民點講和農民需要乜,和受害的是那些人和公司

引用:
原帖由 pp02003 於 2019-5-21 12:31 AM 發表
但佢好似無計無得用 android 
而且 Jauns Dongye 這個人也好像是假帳號