• 瀏覽: 51,812
  • 回覆: 174
  • 追帖: 32
+9
引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-20 11:31 PM 發表
這篇文章的邏輯錯誤是 
他將華為等同中國 
老尾的禁令針對華為及關聯公司 
但並不禁制其他中國公司
老尾根本是鼓勵供應商大量供貨給華為的國內對手
利用華為的國內對手鬥垮華為
在這件事上面中央政府需要有點作為 ...
個問題係vivo oppo同小米敢唔敢全部產品都要靠美國零件供應。我係係佢地的話新產品都盡量唔用美國料啦,都唔知幾時比人禁。

一睇個標題都已經知係飛機文啦

此戰勝 永享昌盛!此戰敗 亡黨亡國!

如果有簽供應agreement ,但又因為特朗普及商務部的黒名單而不能供應產品或技術比華為,華為公司可以要求美國公司賠償嗎?

引用:
原帖由 富加美 於 2019-5-20 11:50 PM 發表

事實係咁一架手機取代好多產業了,收音機,相機,錄音錄影機,計算機,地圖⋯仲有好多都取代晒
都未計。一塊晶片中。又包含幾多工程。

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-5-20 11:57 PM 發表
唔使咁誇張,地球一樣會轉!明天訓醒一樣食早餐,一樣拉屎!

鱔稿

引用:
原帖由 ae98f7586 於 2019-5-20 11:36 PM 發表
華為p30pro如果平過二千,一定入番一部玩吓,當相機同返大陸用都可以!
睇演唱會用一流,超遠也可以影到

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:12 PM 發表

你都幾天真,中國人做生意如果自己可以做會比外人做?有錢賺梗係自己賺囇啦,如果可以咁容易做出來會同人買嗎?
‘姐係點
侵侵賺到盡,稅都唔交比自己國家=侵侵係中國人?

我覺得現時不應過於樂觀,老美都唔係傻的,佢做得都有預計過風險

亦唔使過於悲觀,中國人並不是笨民族,中國人只要支持中國人中國廠商就夠,其他成功與否就放長雙眼睇

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-5-20 11:49 PM 發表

做人呢,唔系要樣樣都要叻晒
文章都有講: 別人做過的事,重復去跟做,只系炒冷飯,把精力用在別人不會的地方, 5g就是搶在你前的事
佢地果啲儍西點會有呢啲遠見

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-20 10:35 PM 發表

一黨專政,不用玩花招討好選民,做實事就足夠
一黨可以專心施政,
多黨必然分心攪選舉!

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-5-20 11:57 PM 發表
此戰極之重要就肯定 
只是安定從來無法永享 
韓戰為中國贏得三四十年和平發展的機會
數十萬人犧牲換來的時間沒有好好充分把握則是另一個問題

大陸有好多大品牌都係以抄襲別人起家。但係唔可以否認,宜家愈抄愈好,甚至比固步自封嘅原創者更加出色。將品牌培養出自己嘅氣質同個性。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]