• 瀏覽: 1,751
  • 回覆: 36
外電稍早報道,美軍導彈驅逐艦普雷貝爾號在南海執行自由航行任務,且進入黃岩島12海里處航行。
解放軍南部戰區新聞發言人李華敏表示,美軍導彈驅逐艦普雷貝爾號,未經中國政府允許,擅自進入...

美艦擅入黃岩島海域 解放軍:堅決捍衞主權

外電稍早報道,美軍導彈驅逐艦普雷貝爾號在南海執行自由航行任務,且進入黃岩島12海里處航行。
解放軍南部戰區新聞發言人李華敏表示,美軍導彈驅逐艦普雷貝爾號,未經中國政府允許,擅自進入中國南海有關島礁鄰近海域。南部戰區組織海空兵力,依法依規對美艦進行識別查證,並予以警告驅離。
李華敏指出,美方軍艦有關行為危及中美雙方艦機和人員安全,損害中國主權和安全,違背國際關係基本準則,破壞地區和平穩定。
至於戰區部隊將保持高度戒備,採取一切必要措施,堅決捍衞國家主權安全,堅決維護南海地區和平穩定。

堅決捍衞主權
好似亮劍咁,未亮就陽痿

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/2141718/美艦擅入黃岩島海域+解放軍:堅決捍衞主權

堅決用咀炮捍衛主權。望住自己畫既領土地圖發牢騷。

引用:
原帖由 buomjwit 於 2019-5-20 09:47 PM 發表
堅決用咀炮捍衛主權。望住自己畫既領土地圖發牢騷。
笑死

想當年炮打大沽口炮台,直取北京城
依家黃岩島12海浬外半日遊,海南島都去唔到

你日日揸部車入流浮山啲村路話有行車自由,除咗嘥油睇唔到會有咩用

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-5-21 12:42 AM 發表
你日日揸部車入流浮山啲村路話有行車自由,除咗嘥油睇唔到會有咩用
你講china之前咩常態化保釣?

只有抗議,不敢亮劍

引用:
原帖由 荊途_3 於 2019-5-21 12:47 AM 發表

哈哈哈。。。。。。
  問題好易解決 ,既然踩到上心口,亦毋須開火 ,中國用幾艘破爛大貨櫃船,裝幾十個美國垃圾櫃 ,話駛錯航線撞狗去 ,爛缸瓦撞瓷器 ,有着數 ! ...
侵侵已經講過, 任何類型中國船隻騒擾美國軍艦視為中國軍方派出的船隻, 睇怕以後都唔敢撞埋去.

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-5-21 12:42 AM 發表
正解。

引用:
原帖由 bestwin61 於 2019-5-21 01:42 AM 發表
只有抗議,不敢亮劍
對自己人民亮劍就敢

美軍唔擅入,都會
比天收海上沉

引用:
原帖由 mah49 於 2019-5-21 02:55 AM 發表

對自己人民亮劍就敢
我返大陸甘多年都未見過喔,
人地淨係對你炸哇,有無檢討
過係唔係你自己樣柒啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]