• 瀏覽: 2,528
  • 回覆: 41
最合適中國都係鄧小平講既(韜光養晦)。
冷靜觀察,穩住陣腳,沉著應付, 韜光養晦,善於守拙,決不當頭,最後先有所作為。

日日利害了我的國,又話超越美國,又話係美國怕左中國,無左中國市場唔掂。

最後中國樣樣野都未搞得掂,就學人搞咁多事。

個班收錢利害了我的國,全部拉晒去勞改就岩。

引用:
原帖由 wai177 於 2019-5-20 08:57 PM 發表
冷靜觀察,穩住陣腳,沉著應付, 韜光養晦,善於守拙,決不當頭,最後先有所作為。

日日利害了我的國,又話超越美國,又話係美國怕左中國,無左中國市場唔掂。

個班收錢利害了我的國,全部拉晒去勞改就岩。 ...
明白樓主心情,個人認為按情況重應該蹈光養晦多十幾年,但事已至此,忍無可忍,無須再忍,中國人硬起來。

又係呢啲自願就冇強姦嘅廢話。

中國自古至今,就系俾你這種人害死咖啦
人家都踩到上心口,連跟路都唔俾你
重韜乜光養乜晦
幾十年前法國佬同蘿白頭,就系唔敢反抗,咪變死狗囉

引用:
原帖由 天生豐滿的馬馬 於 2019-5-20 21:15 發表

明白樓主心情,個人認為按情況重應該蹈光養晦多十幾年,但事已至此,忍無可忍,無須再忍,中國人硬起來。
當中國的GDP升上世界第2位時開始,蹈光養晦已是不可能了,有如30年前GDP位列第2的日本,就算當時日本對美國的覇權仍未産生真正威脅,仍未迫簽下廣埸協議!

又有如華為,當它發展到了這階段,任你如何低調丶如何蹈光養晦丶如何忍氣吞聲,也是必然被打壓的,難度華為要自己主動停止開發新技術?

中國應麼永不做強國
永遠要忍氣吞聲

要是想發展成為可以抗衝美國的強國
被美國打壓只係遲早問題

引用:
原帖由 wai177 於 2019-5-20 08:57 PM 發表

個班收錢利害了我的國,全部拉晒去勞改就岩。 ...
叫尾狗收皮啦,雷曼兄弟爆㷛的時候,走來求中國買尾腳腳債,依家反轉豬肚就係屎.

晒氣啦,西方國家仍然掌握主流傳媒,中國做咩都係錯,忍唔忍打唔打已經唔再重要
而中國係唔再配合西人既安排

義和團還義和團,樓主照下鏡先啦
有義和團同有樓主你呢D人存在,係好正常既現象黎

另外其實樓主知唔知義和團未到北京前都係反清架?點知收少少著數就埋左堆,真係難保樓主有一日 ...

大陸俾網絡評論員害死真係無可置疑, 中美貿易戰出動龐大網絡機器去唱好, 
#美國大鑊啦, 冇咗14億市場? (實情好多嘢都要靠美國, 晶片, 糧食甚至石油)
#放晒2萬億美國國債美國佬仲唔死?(實情冇可能,一需按期, 二係2萬億佔好少比率, 市場多多都要)
#唔賣稀土美國即時死?(事實美國大X把貨, 唔買佢買可以同第二個買, 甚至自己生產)
#唔買美大豆(實情冇可能, 因為大陸需要數量其他國家俾唔足, 而且又平又高質)
#放棄唔用美元(實情更冇可能, 全球大部份用美元結算, 人仔佔比例非常低, 你夾硬要用人仔咪買唔到貨)
#唔用美高端晶片餓死美國佬(實情高端晶片有需求, 其他高速發展國家趁機生產高端器材, 大陸只會停滯落後)
#美國債務就嚟爆煲遲早死(實情美國債務係22萬億美元, 約4萬億美元屬外國持有, 而大陸內債約33萬億美元, 借世銀外債總計約4.87萬億美元, 數字係點大家自己考量)
#不斷吹噓貿易戰大陸影響輕微兼唔怕打(實情冇大豆, 冇晶片影響極其嚴重, 糧食短缺及價格上升, 華記生產停止好可能會倒閉)
#華記有備胎不怕沒有晶片供應(實情存貨最多半年至一年, 晶片屬高速發展項目, 不可能大量存貨備用, 咁樣即係存舊貨)

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kenbondwong 於 2019-5-21 08:37 AM 發表

睇下香土一大堆受薪發帖員,日日打飛支,見到就討厭。唔打殘你至奇。
請問你有什麼高見?

関乜事吖,就係因為而家有力量先至令人地驚呀!

文革十年中國窮途末路
鄧小平回[小康]
但是未成真
2017年10月,中共總書記習近平在中共十九大做題為《決勝全面建成小康社會,奪取新時代中國特色社會主義偉大勝利》的報告。報告指出「從現在(即2017年)到2020年,是全面建成小康社會決勝期

儒家治國平天下
先建設中國小康社會→上合組織中東反恐→一帶一路重建復興→構建人類命運共同體

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]