• 瀏覽: 82,309
  • 回覆: 614
  • 追帖: 23
+7

不少人聽到 Google 與華為「斷絕關係」,第一件事就是想到華為將不可以用Google 的手機操作系統 Android 來製造手機,在沒有自家系統的前提下將會完全失去出機能力。但其實 Google 一直有名為 AOSP、即 Android Open Source Project 的開源計劃,任何廠商不需要經過 Google 許可都可以在自家開發的機器上安裝 Android 系統,故華為未來出機依然可以用到 Android。
只不過,有系統也並不代表華為新機可以達到目前已推出機種的十成功能,事關在國際版本的 Android 手機當中,要使用某些核心軟件如 Google Play,就需要安裝 Google Service Framework,而這是需要 Google 方面的授權的,故今次 Google 禁令最直接影響的,其實就是這一個部份。

國外網站指出,在失去了 Google Service Framework 的情況下,華為新機將不可以用到 Google 的其他服務,包括 Google Maps、GMail 以及 YouTube 等等。
但其實這個講法存在謬誤,事關 Google Maps、GMail、YouTube 等幾個常用的 Android 服務,實際上只是幾個 Apps,只要透過 APK 一樣可以安裝到手機之上。

所以華為機, 一樣值得繼續使用, 繼續買, 無左google的嵌入式安裝一大批未必會用到的apps , 咁可能手機跑得仲快仲順。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/數碼生活/331064/華為新機都用到-youtube-gmail-5-大用家要知禁令下的疑問

高德地圖好用過google map

一間巨企, 無咁易比你隊冧的, 你估係Nokia咩

今次有可能摧生其他apps,華為固然會受挫,對google亦唔會係好事。Google身為美國公司,冇得唔跟政府命令。呢個世界冇所謂絕對自由。

不嬲用開百度雲, 谷歌雲是垃圾

我都甚少用play store  裝 apk.

咁你咪繼續用

遲下華為執埋想用都冇得用

引用:
原帖由 refugee 於 2019-5-20 08:28 PM 發表
bilibili 好啊,超多正野睇

唔駛好似 youtube 咁成日睇睇下俾廣告搞到無晒癮
睇d大陸雞主播?

之前就係有啲apps鏟唔走,現在可解決了。

引用:
原帖由 米飛柔2 於 2019-5-20 08:50 PM 發表

睇d大陸雞主播?
一陣好多玻璃人出來

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2019-5-20 20:45 發表
今次有可能摧生其他apps,華為固然會受挫,對google亦唔會係好事。Google身為美國公司,冇得唔跟政府命令。呢個世界冇所謂絕對自由。
可惜google一直自詡清高,話唔會介入政治問題,點知依架露晒底,當初退出中國市場就講得口响响。

引用:
原帖由 劍城京介 於 2019-5-20 08:36 PM 發表
高德地圖好用過google map
在大陸的確係
幾年前係大陸賴過一次野後再無係大陸用過 google map.

引用:
原帖由 星辰大海 於 2019-5-20 08:55 PM 發表

可惜google一直自詡清高,話唔會介入政治問題,點知依架露晒底,當初退出中國市場就講得口响响。
就算富可敵國都鬥唔過美國政府

引用:
原帖由 米飛柔2 於 2019-5-20 08:50 PM 發表

睇d大陸雞主播?
Google 已經愈做愈劣化
Youtube廣告5秒變7-15秒,仲要打孖上,呢啲就係獨市嘅惡果。奴隸先會日日講google好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]