• 瀏覽: 82,538
  • 回覆: 614
  • 追帖: 23
+7
引用:
原帖由 winglaw99 於 2019-5-22 10:36 AM 發表

但係你唔記得左,你係問緊whatsapp喎,我當然答你whatsapp嘅問題啦,你老人家無記性?🤔
仲有一點
可能你話用內地手機,無googoo,你別處裝app無問題。
事源無googoo純因法律問題,部機內其實一樣有googoo只不過禁止顯示,你若有code,係可以開返googoo出嚟。

而今次,係講緊由googoo出發,禁止你使用其服務。

都係要靠美國Google 開源計劃,慘

我用的是華為手機,完全冇影響!

引用:
原帖由 新用戶 於 2019-5-22 11:27 AM 發表

whatsapp, 係一個例子
而且,一直話唔好以用緊目前大路,主流品牌手機及app去判斷。
假如真係一直禁落去,係往後嘅產品os配合會有問題。
如果事情可以就咁簡單,喺第度download個app就解決哂,兩邊公司使鬼搞咁多嘢。

你……先試吓用一部"不能"使用google服務嘅手機,以及另再用D地區性D嘅app(例如當地手機銀行),你會發現,D app 唔一定用到。

...
唔好意思,玩開"國行" 無Google好耐,相反試過有google啲app都可以唔兼容,咁只係代表個app寫得差啫!😂
最多咪好似國行同Amazon Fire咁玩囉!

引用:
原帖由 新用戶 於 2019-5-22 11:40 AM 發表

仲有一點
可能你話用內地手機,無googoo,你別處裝app無問題。
事源無googoo純因法律問題,部機內其實一樣有googoo只不過禁止顯示,你若有code,係可以開返googoo出嚟。

而今次,係講緊由googoo出發,禁止你使用其服務。 ...
咁你要先了解開源計劃,再返嚟討論,👌🏻

引用:
原帖由 winglaw99 於 2019-5-22 01:31 PM 發表

咁你要先了解開源計劃,再返嚟討論,👌🏻
係以為可以另download app, 以為依家唔覺用手機有乜問題,就以為無咗googoo無影響,
先要去了解一下整個手機及軟件產業鍊運作及利潤,售後價值係乜。

華為都要預先投資準備,去另行開發os, 
華為必定比你我更清楚,無咗googoo,影響有多大。

引用:
原帖由 新用戶 於 2019-5-22 01:51 PM 發表

係以為可以另download app, 以為依家唔覺用手機有乜問題,就以為無咗googoo無影響,
先要去了解一下整個手機及軟件產業鍊運作及利潤,售後價值係乜。

華為都要預先投資準備,去另行開發os, 
華為必定比你我更清楚,無咗googoo,影響有多大。 ...
我都無話無影響,影響一定有,咁多年累積嘅使用習慣一定唔易改變,加上咁多對手機0概念嘅用家……
情況就好似突然間無套裝電腦,只準砌機咁囉,咁你話有無影響?實有架!

引用:
原帖由 kitwo 於 2019-5-21 06:09 PM 發表
仲有d鹹濕廣告。 超煩。
煩在啲鹹濕廣告唔夠鹹濕, 攪到唔鹹唔淡咁

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-5-22 09:24 AM 發表

Haha,店你老屎,學好d中文再學人反中啦
去旅行用Google從無問題 實事求是反你老無

有華為機快啲放遲啲無人要

引用:
原帖由 euyhk 於 2019-5-20 10:21 PM 發表
最好冇埋 facebook
Facebook盜取用戶資料美國佬又掂計。

低B

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2019-5-20 08:45 PM 發表
今次有可能摧生其他apps,華為固然會受挫,對google亦唔會係好事。Google身為美國公司,冇得唔跟政府命令。呢個世界冇所謂絕對自由。
係法律,有咗條文,唔係你所講既命令

引用:
原帖由 男E 於 2019-5-20 08:47 PM 發表
我都甚少用play store  裝 apk.
華為出緊「新os」(都唔知係咪將android 改個名就算)啦,你快d身體力行俾錢支持啦,咪得

引用:
原帖由 星辰大海 於 2019-5-20 08:55 PM 發表

可惜google一直自詡清高,話唔會介入政治問題,點知依架露晒底,當初退出中國市場就講得口响响。
你搞錯,係法律,白紙黑字寫明架,你咪將法律文問政治化

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]