• 瀏覽: 46,616
  • 回覆: 438
  • 追帖: 6
+5
引用:
原帖由 wonderful2night 於 2019-5-21 01:22 PM 發表
繼續打飛機啦。
就算華為有自己os又點,華人或者可以,要鬼佬用你中國app?
當年window phone原本想同apple, google三雄頂立,最後無人用.
其實中國沒有選擇,只能楚河漢界各玩一邊,起碼蘋果在中國是死硬了(三星已經死了)。

引用:
原帖由 Loving11 於 2019-5-21 11:25 AM 發表
宋·張君房《雲笈七簽•太上君開天經》:“太初始分別天地清濁,剖判涬溟鴻蒙。”

鴻蒙初闢詞典分解

成語鴻蒙初闢的解釋鴻蒙:古人認為天地開闢之前是一團渾沌的元氣。開天闢地。指剛剛開始出現人類世界

意指 A whole new world ...
咁就唔簡單了,呢一兩個星期應該有石破天驚的新嘢推出。

講到咁撚叻!幾時造埋大型民航機吾用波音呢?講來講去又係要靠人!

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-20 08:16 PM 發表
北京知道美國會報複華為,如果沒有後著,華為會措手不及,中共高層一定會想到的,所以華為自主晶片、自主操作系統應該已經成功了。
華為有咩自主晶片呀?

十四億人嘅市場,如果大陸將Android 踢出大陸,用自己os,其他手機生產商應會生產兼容大陸os嘅手機

引用:
原帖由 十字軍 於 2019-5-21 01:31 PM 發表
講到咁撚叻!幾時造埋大型民航機吾用波音呢?講來講去又係要靠人!
c919、c929正在制造中,三架已在試飛了,已接訂單850架。

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2019-5-21 01:34 PM 發表

華為有咩自主晶片呀?
麒麟980。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-20 08:12 PM 發表
北京與美方翻檯前,肯定會與華為商討動手時機,華為表示已有充份準備,北京才與華府翻檯決裂的,不然再找借口拖延是可以的。。
有道理

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-21 12:49 PM 發表

你是白癡嗎?中國外匯儲備有三萬多億美元。
你作大d啦,三萬億美債,至2019年三月份大陸持有美債數量約1.2萬億美元,而且美債係有期架,話放就放咩?

多個系統出現令市場更多元化,好過市場只有谷歌同蘋果獨佔

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2019-5-21 01:40 PM 發表

你作大d啦,三萬億美債,至2019年三月份大陸持有美債數量約1.2萬億美元,而且美債係有期架,話放就放咩?
外匯儲備不是美債,你真是無知。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-21 01:36 PM 發表

c919、c929正在制造中,三架已在試飛了,已接訂單850架。
冇引擎點飛呀?

快些吧

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-21 01:37 PM 發表

麒麟980。
麒麟980,985都要經台積電代工,因為大陸冇技術設備不能自主生產

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-21 01:42 PM 發表

外匯儲備不是美債,你真是無知。
就當你係外匯儲備3萬億美元當中有1.2萬億係美國有期債券,而大陸欠世銀外債約4.87萬億美元,已經係資不抵債啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]