• 瀏覽: 33,846
  • 回覆: 246
+3
中國必勝,因為大把希佬

引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:56 PM 發表

你覺得美國要開發要好耐?你覺得日本唔比貨美國?
日本存備都夠玩幾年,幾年唔夠時間開發?
唔好人云亦云啦
咁叫糜國自己搞啦,日本買咗用來擺,唔用留返畀主子?

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 07:25 PM 發表
禁稀土出口, 稀土沒經過精煉只是廢土。

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

美國人只有有打算和澳洲人合作建立第一所稀土精煉廠。

所以說美國人貿易戰必勝?我呸

. ...
你有無睇你地自己人留言arr....你地要團結d...稀土大陸係唔會禁ga...仲講個d係白痴....你得閒睇清楚先出post ..

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:41 PM 發表

都話人地澳洲公司生產全球10%稀土,點樣唔識開採?幾年前中國都已經限制稀土出口,你估人地無第二手準備嗎?
咪講得好清楚囉 稀土質素有距離 如果唔係使鬼求大陸 買番自己啲老友㗎喇 開彩都有質素嘅 提煉都要識㗎 澳洲佬識條鐵

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:20 PM 發表

美國稀土世界存量第二,知道中國人眼錢開眼汚染都無問題,咪同中國買囉。你估人家唔會有存貨?
即是幾多?重稀土還是輕稀土?

引用:
原帖由 小小筍盤 於 2019-5-20 11:38 PM 發表
日本大量稀土
都算多嘅,不過埋咗喺5000米深嘅海底

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:26 PM 發表

而家咪同澳洲合作生產囉,你估淨係中國先識生產?
合作?幾時有產量?有無糜國想要的稀土?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:31 PM 發表

澳洲的稀土 質量同中國爭好遠 如果唔係使鬼同中國買咩 仲有張稀土提煉 你估話咁易 冇返三五年嘅技術 唔係咁容易學到呀 最緊要中國係唔會教你㗎
舔西痔白皮豬點會去印証呢

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:36 PM 發表

人家澳洲間公司產量佔全球百份之十,你估乜都唔識咩?以前大陸比先同你買,你限制出口咪自己生產囉。
係藏量,間廠仲未建好

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 07:25 PM 發表
禁稀土出口, 稀土沒經過精煉只是廢土。

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

美國人只有有打算和澳洲人合作建立第一所稀土精煉廠。

所以說美國人貿易戰必勝?我呸

. ...
中共: 三張王牌 ,稀土!
林則除:我大清如不出口茶葉,英夷就會因大便不通而亡。

極權法西斯既人思想都非常近!!!

引用:
原帖由 kiopp 於 2019-5-21 12:11 AM 發表
講到全世界得中國識開採真係笑死 ,識開採又點, 稀土既提純度,又唔夠純,製出黎都唔夠靚。
以為稀土真係稀? 咪俾人洗腦啦 , 係大陸資訊乜都封閉我唔怪你地。
而家中國因為環境問題好多礦場已經停哂工,好多靠入口了。 但而家連進口都俾人封埋真慘。
緬甸稀土礦禁止左入中國 中國叫救命未
仲有又唔見你話全世界得美國歐洲國家識整晶片, 中國叫哂救命啊 ...
你上網找清楚先學人講純度,和提練。係中國唔畀緬甸稀土入口,唔係緬甸禁出口去中國,還有糜國和澳洲的稀土,跟中國的相比,甲級和丙級的比較,重稀和輕稀的比較,即是話澳洲的稀土品種少

引用:
原帖由 laws168 於 2019-5-21 12:35 AM 發表
中國稀土提鍊技術全球第一,滷味雖然可以去日笨買,但量少技術不足必定越來越貴。
日笨的都入未開採

專家:中國稀土優勢大,美國雖有準備仍將受衝擊

https://technews.tw/2019/05/17/c ... th-great-advantage/

稀土生產技術操控在中國手中,其他國家完全缺乏技術員,外國要學習再加建廠需要多年

稀土生產技術操控在中國手中,其他國家完全缺乏技術員,外國要學習再加建廠需要多年

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]