• 瀏覽: 33,863
  • 回覆: 246
+3
當稀土禁出口或加價時,全世界(包括中國)手機貴到pk

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
係啦係啦!全美國叫救命啦!比大6人威一次叻一次!得未?㸃解係要認威認叻?打少D咀炮得吾得?

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-5-21 02:31 AM 發表

如果WTO係有料到,就唔會老美可以玩嘢啦,堅持唔賣,可以點呀!
wto 歐美話事,中國係無話權,所以咪出錢出力搞投行同一帶一路囉,增加日后話事權

聽聞稀土價很低,幾錢噸呢?如果係咁獨有,油點解個價會低呢

老美同日本仔聰明 資源既野用曬第二國家先,美帝玩能曬

引用:
原帖由 Joelxxxx 於 2019-5-21 09:46 AM 發表

支蛙,日本海底火山帶插支棍兩三個月就種出連稀土以外的金銀銅鉄,有兩個所謂大國仲想去偷偷插棍
你講得無錯,日本海底有稀土,而且可以夠日本用230年,但雖要時間同成本,如果係陸地開釆石油,成本可以一美元至七十美元不等,視乎你坦係乜地,但海底係有 石油儲存量,而且係陸地嘅數倍,但現在只係可以係淺海油田發掘,如果係深海,除咗時間較長,就係成本唔平,除非石油超過三百美元一桶,好啦講返稀土,一幅大而集中稀土,最少要用十年時間,先至有成果,而日本係海底,相信冇十五年都唔得,而最重要係成本,就算現在中國稀土加2錢, 相信日本都寧願係中國買稀土,都唔會走去發拙住。

稀土不止用於電話,美國生產咁多飛機、導彈,而且軍備出口第一大國,
如缺少稀土,美國會好大獲,稀土要時間開採提練,而且美國沒有提練稀土技術經驗,短時間內會休克。

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2019-5-21 01:26 PM 發表

wto 歐美話事,中國係無話權,所以咪出錢出力搞投行同一帶一路囉,增加日后話事權
唔出口WTO理唔到

華為都儲幾年芯片,你覺得老美會唔會??

不過我讚成唔賣稀土,因為稀土真係對國家環境破壞太多了

美國不是沒有稀土 不過因爲開發會產生污染 所以沒開發 稀土不是中國獨市 美國不買中國的稀土 也可以和其他購買

引用:
原帖由 DareDandy 於 2019-5-21 12:26 PM 發表

沒所謂啦
反正契弟支共日日賠關稅
最後美帝一個核彈核平北京便完了
可喜可賀
呢個好笑

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-5-21 01:35 PM 發表

唔出口WTO理唔到
唔出口,華為/小米/其他中國品牌無晶片用 或 來貨價超貴

中國無力生產高中階電腦CPU ,大家一齊死

唔洗禁,加價就得啦,一於加佢十倍價錢,照賣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]