• 瀏覽: 33,815
  • 回覆: 246
+3
引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:56 PM 發表

你覺得美國要開發要好耐?你覺得日本唔比貨美國?
日本存備都夠玩幾年,幾年唔夠時間開發?
唔好人云亦云啦
你知唔知點解美國唔開採稀土?開採和分離稀土需要將濃酸或其他化學品灌入地下或礦中,採得到稀土後,果個地方會變得寸草不生,很多年都種唔到嘢,而且地下水亦會受到污染,有時有D地方更嚴重,連人都唔住得…美國開採?環保能唔反枱呀?

華為最仆街係唔比美國開後門監控用家

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 07:25 PM 發表
禁稀土出口, 稀土沒經過精煉只是廢土。

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

美國人只有有打算和澳洲人合作建立第一所稀土精煉廠。

所以說美國人貿易戰必勝?我呸

. ...
美國稀土世界存量第二,知道中國人眼錢開眼汚染都無問題,咪同中國買囉。你估人家唔會有存貨?

唔通通用汽車蘋果可以係大陸賺錢,中國人骨氣來哪

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-20 22:09 發表
終共奴隸畜又發夢發口炮!
唔知你系咩人?

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-20 21:38 發表
稀土戰冇意思
美國,甚至歐洲,已經開始開發
未有收成時,日本一樣有貨

兩大支付唔支援唉瘋已經令大陸冇人用唉瘋
好快會咁做

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:20 PM 發表

美國稀土世界存量第二,知道中國人眼錢開眼汚染都無問題,咪同中國買囉。你估人家唔會有存貨?
有存量有乜用 識唔識得開採 有冇機器 識唔識得提煉 呢廿年都係中國提煉 若果自己唔識做 有都唔識做 仲有呀 唔好叫中國 唔好叫中國買機器畀你呀 有排都未做好

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:23 PM 發表

有存量有乜用 識唔識得開採 有冇機器 識唔識得提煉 呢廿年都係中國提煉 若果自己唔識做 有都唔識做 仲有呀 唔好叫中國 唔好叫中國買機器畀你呀 有排都未做好 ...
而家咪同澳洲合作生產囉,你估淨係中國先識生產?

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:26 PM 發表

而家咪同澳洲合作生產囉,你估淨係中國先識生產?
澳洲的稀土 質量同中國爭好遠 如果唔係使鬼同中國買咩 仲有張稀土提煉 你估話咁易 冇返三五年嘅技術 唔係咁容易學到呀 最緊要中國係唔會教你㗎

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:31 PM 發表

澳洲的稀土 質量同中國爭好遠 如果唔係使鬼同中國買咩 仲有張稀土提煉 你估話咁易 冇返三五年嘅技術 唔係咁容易學到呀 最緊要中國係唔會教你㗎
人家澳洲間公司產量佔全球百份之十,你估乜都唔識咩?以前大陸比先同你買,你限制出口咪自己生產囉。

目前美國約有80%的稀土是和中國進口。

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 07:25 PM 發表
禁稀土出口, 稀土沒經過精煉只是廢土。

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

美國人只有有打算和澳洲人合作建立第一所稀土精煉廠。

所以說美國人貿易戰必勝?我呸

. ...
支持中國與美國決戰到底, 中國唔係100年前既中國, 不是好欺負的!

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:36 PM 發表

人家澳洲間公司產量佔全球百份之十,你估乜都唔識咩?以前大陸比先同你買,你限制出口咪自己生產囉。
咁呢樣嘢我又覺得冇錯 乜嘢都係你唔畀我 我就自己諗辦法 只不過呢個情況 中國 同美國都要接受 冇話邊個贏嘅 其實美國都有㗎 質量仲唔錯添 畀澳洲嘅好 但係就算你想開彩 都唔識做呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]