• 瀏覽: 33,845
  • 回覆: 246
+3
美國本土d稀土比中國更多喎
佢唔用,用人地個d先

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-20 09:38 PM 發表
稀土戰冇意思
美國,甚至歐洲,已經開始開發
未有收成時,日本一樣有貨

兩大支付唔支援唉瘋已經令大陸冇人用唉瘋
有網友話 國人會買多一部國貨做支付
i phone 一樣會照買

引用:
原帖由 我的無比膏 於 2019-5-21 01:42 PM 發表

唔出口,華為/小米/其他中國品牌無晶片用 或 來貨價超貴

中國無力生產高中階電腦CPU ,大家一齊死
如果自己死或者同一齊死,我諗唔使揀吧

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 19:25 發表
禁稀土出口, 稀土沒經過精煉只是廢土。

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

美國人只有有打算和澳洲人合作建立第一所稀土精煉廠。

所以說美國人貿易戰必勝?我呸

. ...
就禁佢啦!

引用:
原帖由 kcmc 於 2019-5-20 11:10 PM 發表

你知唔知點解美國唔開採稀土?開採和分離稀土需要將濃酸或其他化學品灌入地下或礦中,採得到稀土後,果個地方會變得寸草不生,很多年都種唔到嘢,而且地下水亦會受到污染,有時有D地方更嚴重,連人都唔住得…美國開採?環保能唔反枱呀? ...
尾國開採頁癌油一樣採屎

大家不要搞錯, 大陸不是佔有世界九成稀土, 而是佔了世界九成稀土出口. 稀土並不稀有, 只是開發成本高, 大家都用大陸便宜貨. 大陸封殺不了稀土供應, 但會造成對手生產成本上升.

唔禁點得

低死

同我預測一樣,Trump 好快會知道,當踩到底線或被欺凌,中國人有幾團結。

Trump 可能令全球華人改變生活習慣,開始唔買美國產品,唔買美國食品,唔去美國餐廳/快餐店,唔用 VISA / Master Card.....

生活小節例如唔食美國牛扒,選擇澳洲,韓國,日本牛肉/扒,集結一人一份綿力,13億人口,回應 Trump 嘅霸權主義!💪

惡搞委內瑞拉(不停投訴人家幹擾中期選舉,自己又挑起委內端拉內訌),莫須有去制裁伊朗,制裁土耳其,引起以巴開戰,自己可以有核武又唔比北韓(咁對待一個窮國家)擁有核武。全球反美反 Trump 情緒正在醖釀。

大家加油,唔可以比 Trump 歪理/霸權控制世界!

引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:48 PM 發表
紙上談兵個個都識啦
係就禁ios連線啦,等你班美奴用返國貨
蘋果變磚頭
愛國愛港就用國貨,係禁就快
蘋果冇中國市場先係最大獲
稀土?有卵用咩? ...
其實中國堂堂大國又點會好似美國咁少家呢.
乜都話美國利益為先. 係都唔使講出口啦.
俾人覺得你哋好恨錢. 一個標榜自由嘅國家,成日自己打自己嘴巴. 入邊就話習近平係好人,但自己就要做小人. 只有傻人先會咁做.
我愛國,但唔一定要用國貨. 我會支持及學習華為太子女,用iPhone.

美國有稀土場。文盲支不知嗎?

引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:48 PM 發表
紙上談兵個個都識啦
係就禁ios連線啦,等你班美奴用返國貨
蘋果變磚頭
愛國愛港就用國貨,係禁就快
蘋果冇中國市場先係最大獲
稀土?有卵用咩? ...
淨睇你最尾嗰兩句,就知你柒兩鋪

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]