• 瀏覽: 15,590
  • 回覆: 195
+2
其實大家都知華為設計嘅晶片都係靠台積電整,而台積電嘅技術都係背靠美國先有,所以台積電應該好快要表態。冇左台積電,華為就會馬上休克。

但最恐怖係,台積電如果帶頭唔做大陸生意,應該會引發台商跟隊,尤其郭台銘,如果佢跟隊走資大陸產業鏈會受到重創。

冇左Google framework已經休克啦,晶片只係送佢一程

台積電係台商大佬,佢揮一揮手大家就跟住走,大陸馬上被掏空。

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-20 06:38 PM 發表
台積電係台商大佬,佢揮一揮手大家就跟住走,大陸馬上被掏空。
錢咁易出去?too young too naive

智障  

中國大陸  中芯國際 可以 生產  12納米

10納米也馬上  量產

雖然比不上台積電的 7納米 

但是 已經滿足大多數使用了 

況且台積電 敢這樣做

就意味著  台積電就先 中國大陸 絞殺的 最後一個台灣 核心產業

想想 台灣10年前  4大產業  如何變成 4大慘業的

望 汲取教訓   

台商早就擔憂跟不上中方的發展速度,撤離只會越做越細。

其實除非所有大陸人肯用落後手機,如果唔係的話14億市場會全部走向外國手機,台積電只會改為幫高通做,而高通就賣多左比蘋果三星,因為根本唔會有人買落後國產晶片加國產手機系統嘅手機,所有需求會轉向蘋果三星,無論佢地賣得幾貴都好。

引用:
原帖由 Classico 於 2019-5-20 08:58 PM 發表
其實除非所有大陸人肯用落後手機,如果唔係的話14億市場會全部走向外國手機,台積電只會改為幫高通做,而高通就賣多左比蘋果三星,因為根本唔會有人買落後國產晶片加國產手機系統嘅手機,所有需求會轉向蘋果三星,無論佢地賣得幾貴都好。 ...
呵呵,三叔影都冇,港蛙坐響個井入面睇天根本唔知個天有幾大。

附件

cac78ec2101c48ae807551132cb24cda.jpg(67.92 KB)

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-5-20 09:38 PM 發表
攞明朝嘅尚方寶劍斬清朝的官?

2018.。。
呵呵,今年數據未有喎,你咁快打j幾時打到年尾,好快精盡人亡啦。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-5-20 09:48 PM 發表

咁美帝2019年5月19日出手收拾 華為, 你攞上年D數據來憑弔嗎?

笑檸水!
傻仔,大陸機從來冇用谷歌野,華為連CPU都係自研自產麒麟系列,根本唔駛靠你老美,你老美封鎖最多影響國際版,關大陸版叉事。

華為和榮耀和其他國產品牌最大的不同之處,在于處理器是自研的海思麒麟處理器,儘管麒麟處理器在性能方面的確不敵蘋果的A系處理器,以及高通的驍龍頂級處理器,但差距已經在慢慢縮小,如果只是日常使用,差距並不是特別大,加上GPU Turbo的加持,遊戲性能也有很大提升。麒麟處理器目前的旗艦和次旗艦分別是7nm工藝的麒麟980、10nm工藝的麒麟970,也是當下最熱門的兩款麒麟處理器,但買手機不能只看處理器,今天就一起看看,搭載麒麟980/970處理器,最貴的手機(保時捷設計除外)和最便宜的手機,分別是哪一款,以及兩者的差距有多大。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-5-20 10:29 PM 發表

其實你地人口大國,指定用華爲,咪可以賣14億部囉!

唔使同地球人講架。冇人用架啦!
呵呵,連地球人都代表埋?幾時自選做地球聯邦總統呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]