• 瀏覽: 26,100
  • 回覆: 272
  • 追帖: 1
+4
美國政府封殺華為,香港啲盲反中大聲叫好,個個只係識得幸災樂禍,以為自己反中咁多年終於有啲回報。

但成件事係咪咁簡單?做生意的人又會點諗?

先係美國自己的公司。Google在商言商,只係一心諗住賺多啲錢,理得用佢啲APPS/服務的係華為機定三叔機。所以越多機能用佢啲服務,佢自然越開心。而家美國政府監粗唔畀華為機用Google嘅服務,華為機在外國的銷售固之然受到影響,但Google相信亦都爆緊粗。因為雖然有人會因為華為機用唔到google而改用其他機,但亦有一啲人唔會特別留意呢啲嘢,買到華為機返來後先知道冇得用google play 或其他服務,自然會去搵其他替代品,噉google就可能永遠失去左呢啲客戶。唔好以為冇可能發生。大把人由iphone轉android機(反之亦然),都要經歷類似過程,煩左幾日後,部機咪一樣照用!所以華為冇得用google的話,大把國內軟件公司,甚至乎其他非美國的外國公司,好樂意幫華為手-----分分鐘呢個仲係打破google在外國壟斷,令國內軟件生產商衝出國際的機會!結果最後google點都係蝕底咗。相信其他美國公司都係人人自危,唔知幾時美國政府會燒到佢哋嗰達。

其次就係非美國的外國公司。之前有中興,而家有華為,本來同美國公司合作得好地地,而家美國政府一句唔高興,就話美國公司唔可以再同華為合作。其他打算想同美國公司合作的外國公司會點諗?如果我而家同美國公司合作,突然間有一日美國政府同我自己國家政府唔知因乜事傾唔掂數反枱,唔俾美國公司同我合作,噉咪盞搞?不如直接選擇其他非美國的公司安全啲喎!

所以,表面上美國政府大石砸死蟹,靠打擊華為,小勝中國一仗。但美國政府在保護營商環境上的信譽今次可謂蕩然無存,成件事可以話係得不償失!

全世界: "嘩! 咁都得?"

傻仔,本末倒置,有人會唔睇新聞走去買一部冇Google services嘅機?  一開始已經唔會有人咁做啦,正一白痴

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-20 06:20 PM 發表
美國政府封殺華為,香港啲盲反中大聲叫好,個個只係識得幸災樂禍,以為自己反中咁多年終於有啲回報。

但成件事係咪咁簡單?做生意的人又會點諗?

先係美國自己的公司。Google在商言商,只係一心諗住賺多啲錢,理得用佢啲APPS/服務的係華為機定三叔機。所以越多機能用佢啲服務,佢自然越開心。而家美國政府監粗唔畀華為機用Google嘅服務,華為機在外國的銷售固之然受到影響,但Google相信亦都爆緊粗。 ...
美國根本沒有信譽!

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 06:31 PM 發表
傻仔,本末倒置,有人會唔睇新聞走去買一部冇Google services嘅機? 一開始已經唔會有人咁做啦,正一白痴
有幾多我唔敢講,但肯定有。道理同大把用開iphone轉做android機(反之亦然)的人都係買機之後先知道有好多app唔係兩邊都有,要搵返啲替代品。

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 06:31 PM 發表
傻仔,本末倒置,有人會唔睇新聞走去買一部冇Google services嘅機?  一開始已經唔會有人咁做啦,正一白痴
有,當 dc買都抵

以後冇人敢同尾國老做生意

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-20 06:40 PM 發表

有幾多我唔敢講,但肯定有。道理同大把用開iphone轉做android機(反之亦然)的人都係買機之後先知道有好多app唔係兩邊都有,要搵返啲替代品。
你有冇腦架?  科技盲如果買咗部機一開機已經login唔到用唔到,第一樣嘢就係放咗部機再買另一個牌子啦(如小米),仲會同你慢慢探究部機點用?

引用:
如果你個理論成立,香港就唔好甘多電話騙案有人中招,因為實在太多傻仔,你睇香討已經好多,可能閣下都

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 06:51 PM 發表

你有冇腦架?  科技盲如果買咗部機一開機已經login唔到用唔到,第一樣嘢就係放咗部機再買另一個牌子啦(如小米),仲會同你慢慢探究部機點用?
點login唔到,你部咩機。

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-20 06:40 PM 發表

今日被人打壓,不代表永遠爬不起身,有危才有機,不用,,Google ,可以花多小小時問研發另一種更好,到時一面倒全世界用華為,多謝尾國,支持中國,中國人是打不倒,我們不是日本

老美政府有什么信譽?全部都是自欺欺人的把戲!表面好似風光,內裡窮光!

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 06:51 PM 發表

我又真係未見過由iphone轉android機後,發現用唔到之前的app,即刻賣咗部新機嘅奇人喎!你成日見啲咁嘅奇人咩?可能係物以類聚吧!

美國政府打醒了全世界,美國人是信唔過的!

樓主都幾所以然
呢幾年華為主力歐洲市場,歐洲一向保障消費者,如果華為手機死唔去仍然有得賣,賣機間店或者電訊營運商一定會名言畀客知部機裝唔到Google、下載唔到Google Store啲App,開唔到Google Map 、WhatsApp、Gmail。
至於美國政府信譽,佢一向玩誰大誰惡誰正確,唔係話佢啱!但玩歸邊,歐洲點計都親美,多過親大陸。
世界500強非美、中公司有邊間敢得罪美國先?
你睇下美國玩伊朗石油出口禁運就知,歐洲佬都唔like美國咁做,但都要歸邊玩!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]