• 瀏覽: 26,109
  • 回覆: 272
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-20 06:20 PM 發表
美國政府封殺華為,香港啲盲反中大聲叫好,個個只係識得幸災樂禍,以為自己反中咁多年終於有啲回報。

但成件事係咪咁簡單?做生意的人又會點諗?

先係美國自己的公司。Google在商言商,只係一心諗住賺多啲錢,理得用佢啲APPS/服務的係華為機定三叔機。所以越多機能用佢啲服務,佢自然越開心。而家美國政府監粗唔畀華為機用Google嘅服務,華為機在外國的銷售固之然受到影響,但Google相信亦都爆緊粗。 ...
要睇下中國有幾多能力頂住沒有美國貿易嘅日子。中國人生活質素肯定會有影響,要捱返幾年,但要擺脫美國的控制,呢啲苦日子點都要捱。

等睇大陸出招

引用:
原帖由 123people 於 2019-5-20 07:19 PM 發表
老尾認為世界上只有手機這種產品嗎?
所以我同意樓主,老美得不償失

華為受打擊,將來手機業務發展受制;但華為主要生意根本唔係手機,打擊華為手機業務唔可以令佢結業

但老美聲譽已經嚴重受損,將來惡果將逐漸浮現(外國公司唔敢再同老美合作,甚至整個產業鍊都無美國份)

我估計老美會全面封殺華為,目的要令華為5G發展完全停止(等老美有時間追上)。不過我認為老美唔會成功

引用:
原帖由 Neo2 於 2019-5-20 07:12 PM 發表
樓主都幾所以然
呢幾年華為主力歐洲市場,歐洲一向保障消費者,如果華為手機死唔去仍然有得賣,賣機間店或者電訊營運商一定會名言畀客知部機裝唔到Google、下載唔到Google Store啲App,開唔到Google Map 、WhatsApp、Gmail。
至於美國政府信譽,佢一向玩誰大誰惡誰正確,唔係話佢啱!但玩歸邊,歐洲點計都親美,多過親大陸。
世界500強非美、中公司有邊間 ...
我冇話冇影響,但我亦唔會諗到你咁灰。你數得出google的嘢,都有代替品。我冇否認有人會因為冇得用google而唔用華為,但你亦冇唔好諗到100%的人都會因為呢個原因唔用華為。

其次,而家唔係親華定親美的選擇題。歐洲佬冇必要因為今次事件更加親華,但就肯定會更加額外提防美國。

就算美國輸到冇哂信譽,都只不過係同中共一樣level 遮。

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-5-20 07:44 PM 發表

所以我同意樓主,老美得不償失

華為受打擊,將來手機業務發展受制;但華為主要生意根本唔係手機,打擊華為手機業務唔可以令佢結業

但老美聲譽已經嚴重受損,將來惡果將逐漸浮現(外國公司唔敢再同老美合作,甚至整個產業鍊都無美國份)

我估計老美會全面封殺華為,目的要令華為5G發展完全停止(等老美有時間追上)。不過我認為老美唔會成功 ...
對呀,而且中國人的反勝心特強,今日一時的壓抑,只會更加奮力圖強,時間的問題,不到成功不罷休。

如果華為系統成功係國內其他牌子手機普及,可能會打破壟斷市場

美國係自由嘅話,美國資本家會離開美國,開離岸公居去第二度上市,咪唔駛聽傻侵老點

引用:
原帖由 ckf2148 於 2019-5-20 07:40 PM 發表
可以想想,為何中國手機在全球發展中國家的佔有率會這麼高,增長快.
說穿就是(平,靚,正),正正迎合那些國家中,大部份基層平民的須求.
如果全中國生產的手機.全都硬性使用新平台.該新平台的增長會有幾快?
全世界App商都是看流量決定利潤.她們會白白放棄這大數量基層數據嗎,她們自然會有行動迎合新平台.
到時谷歌真的會無淚了. ...
蝕住做,平賣俾印度和人口多的國家,普及左高系統先講賺錢。

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-20 07:48 PM 發表

我冇話冇影響,但我亦唔會諗到你咁灰。你數得出google的嘢,都有代替品。我冇否認有人會因為冇得用google而唔用華為,但你亦冇唔好諗到100%的人都會因為呢個原因唔用華為。

其次,而家唔係親華定親美的選擇題。歐洲佬冇必要因為今次事件更加親華,但就肯定會更加額外提防美國。 ...
歐洲和美國都打貿易戰,將來大家都會盡量分散風險,吾敢揾美國做供應商和市場。

個個電話廠都用android 真係因為佢無敵?自己唔識寫?係佢唔洗錢又用得過。無需要再花錢落去。無得用就自己來,有幾難。

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 06:31 PM 發表
傻仔,本末倒置,有人會唔睇新聞走去買一部冇Google services嘅機?  一開始已經唔會有人咁做啦,正一白痴
呢啲係你自己嘅諗法,唔係全部人嘅諗法,唔係個個都一定要google 而去買 一部電話

引用:
原帖由 sosoluck 於 2019-5-20 07:54 PM 發表
美國係自由嘅話,美國資本家會離開美國,開離岸公居去第二度上市,咪唔駛聽傻侵老點
實際吾係,美國係全球會執法,鍾意拉邊個就拉邊個。當好多人關心逃犯條例時,美國一早就全球執法了。

Don’t be evil. 在國家安全法下,Google, Facebook, intel, Microsoft, Apple 要底頭,要交數據,只有無奈。在歐盟就會諗今日中國他日歐盟,從而壓制。可能美國好強大,但連互聯網都失守,世界真有自由嗎?美式民主比共產黨更共產,可笑。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]