• 瀏覽: 2,027
  • 回覆: 16
據《路透社》於本月 19 日的報道指, Google 已終止與華為部分業務往來,意味著未來推出的華為手機將可能無法更新 Android 系統,甚至無法使用 Gmail 及 Google Maps 等 Google 官方應用程式。不過 Google 在公告中指出,現時的華為裝置仍可以使用 Google Play 及其他 Google 服務。

仍然可以用 open source版本既android , 仍然可自行推出update,  現有play store可繼續用 (google亦冇話禁止華為安裝play) ... 唔係坊間講到即刻停用咁絕

新聞來源連結:
https://unwire.hk/2019/05/20/exisiting-huawei-can-use-google-play/mobile-phone/

本文可能虛構,如有雷同實屬巧合; 所載資料不構成招攬、要約或建議。超連結只供網址參考請勿點擊。勿對號入座。
跟車太貼
不過肯定華為有研發團隊

如果係大陸用家, 根本用咩版本都冇問題. 佢地直頭唔會 log in Google, 所有Android機其實只係 "功能機".

引用:
原帖由 lrr174 於 20/5/2019 17:19 發表
據《路透社》於本月 19 日的報道指, Google 已終止與華為部分業務往來,意味著未來推出的華為手機將可能無法更新 Android 系統,甚至無法使用 Gmail 及 Google Maps 等 Google 官方應用程式。不過 Google 在公告中指出,現時的華為裝置仍可以使用 Google Play 及其他 Google 服務。

...
都話香港啲 IT 網站日日靠打飛機過日子,官方都無話將來嘅機唔用得 Play Store,Unwire 就咁心急作新聞話將來機款無 Play Store,或者以為自己係 Google CEO。

係就一刀切CUT卵晒佢啦

引用:
原帖由 x747x 於 2019-5-20 09:57 PM 發表

都話香港啲 IT 網站日日靠打飛機過日子,官方都無話將來嘅機唔用得 Play Store,Unwire 就咁心急作新聞話將來機款無 Play Store,或者以為自己係 Google CEO。 ...
unwire, ezone出晒名黃到漏

還有某資訊科技營譽會長 & 同四萬一齊飛去美國匯報既IT界莫舔肛

引用:
原帖由 andysan4 於 20/5/2019 22:01 發表

unwire, ezone出晒名黃到漏

還有某資訊科技營譽會長 & 同四萬一齊飛去美國匯報既IT界莫舔肛
不過都唔夠民主教徒咁智障,今日已經有廢物話 P30 Pro 已經唔可以用 Play Store update apps。

P30 Pro 成個月都缺貨,低能仔都忍咗好耐,而家終於可以出嚟柒,總於釋放一下壓力,唔洗為咗華為手機大賣而爆血管。

引用:
原帖由 x747x 於 2019-5-20 10:06 PM 發表

不過都唔夠民主教徒咁智障,今日已經有廢物話 P30 Pro 已經唔可以用 Play Store update apps。

P30 Pro 成個月都缺貨,低能仔都忍咗好耐,而家終於可以出嚟柒,總於釋放一下壓力,唔洗為咗華為手機大賣而爆血管。 ...
Twitter連一向親美既日本人都為美國擔心
論點都係在於14億人市場不痛不癢
已經搞散歐洲20%華為用家

日後歐洲自己develop套新平台, Google好易被搞散

引用:
原帖由 andysan4 於 20/5/2019 22:19 發表

Twitter連一向親美既日本人都為美國擔心
論點都係在於14億人市場不痛不癢
已經搞散歐洲20%華為用家

日後歐洲自己develop套新平台, Google好易被搞散 ...
咁我覺得手機方面 Google 中長期都會係最大,而 Android 又係 Open Source,係無咁易死。

反而係其他廠商,見到美國可以為咗自己利益,不顧大國風範去抹黑其他公司,你估仲想唔想投資美國?

美國贏晒中國又如何?Test of the World 睇穿晒你,隨時集體圍攻返你呢個世界頭號恐怖分子。

材 柒撚普是不能禁止個人用華為和裝google框架

引用:
原帖由 x747x 於 2019-5-20 11:07 PM 發表

咁我覺得手機方面 Google 中長期都會係最大,而 Android 又係 Open Source,係無咁易死。

反而係其他廠商,見到美國可以為咗自己利益,不顧大國風範去抹黑其他公司,你估仲想唔想投資美國?

美國贏晒中國又如何?Test of the World 睇穿晒你,隨時集體圍攻返你呢個世界頭號恐怖分子。 ...
學委內瑞拉咁
政府擺D黃金去你金庫
你話人係暴君就可以唔俾番人

老共真有遠見,知方丈好毒辣,早早封曬佢,班柒頭仲成日笑冇得上乜冇得上物,俾美狗咬住春袋都唔知。。

引用:
原帖由 josonlai 於 2019-5-20 11:33 PM 發表
老共真有遠見,知方丈好毒辣,早早封曬佢,班柒頭仲成日笑冇得上乜冇得上物,俾美狗咬住春袋都唔知。。
當初內地手機靠Android的話
真係鏈爆春袋

証明阿爺有遠見

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-5-20 11:19 PM 發表
材 柒撚普是不能禁止個人用華為和裝google框架
華為機主買機後自己裝google囉……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]