• 瀏覽: 47,394
  • 回覆: 506
  • 追帖: 5
+3
引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-5-20 05:25 PM 發表

中國最大皇牌系—齊死
行到絕路都要用呀

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-20 06:08 PM 發表

歐洲五年,美國一樣需求大量稀土生產晶片
自行出土,要時間
咁未出土,貨從何來? 日本仔慘啦
大家唔好低估日本人智商⋯⋯⋯

有井底黃皮豬話日本有稀土,又話澳洲大大量稀土。又唔知日笨的是在海底,仲係未開發, 豬肉檔的豬都笑到翻生

引用:
原帖由 hktick1 於 2019-5-20 06:11 PM 發表

黃金有後門走架⋯⋯⋯乜仲有國庫⋯⋯⋯
嘩汪汪有腳會跑/有口吠眾人皆知,但幻想黃金有腳就腦殘左D

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-20 05:28 PM 發表

中國有撚皇牌或祕密武器咩!作大就有!
仲有大便論⋯⋯⋯

引用:
原帖由 hktick1 於 2019-5-20 06:18 PM 發表

大家唔好低估日本人智商⋯⋯⋯
美國冇稀土,就迫日笨出貨
我都想睇日本人智商

引用:
原帖由 Visita 於 2019-5-20 05:56 PM 發表

老美不賣晶片,中國不出口稀土,大家無交易,作為貿易貨幣的美圓完全失去貨幣的作用,留返來點雪茄嗎?
#中國是全球最大的稀土出口國,可同時也是全球最大的稀土進口國.
#中國中,重稀土存量只能維持15~20年
#美國稀土存量世界第二多
#美國已研新科技去開採稀土, 減低環境污染
#美,日,澳,俄羅斯都已增加開採稀土
#若中國不賣稀土需過WTO這一關
#若中國不賣稀土,可向澳,日,歐洲等國家入貨, 或自行大量生產

美老可以再QE,再印錢。

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-20 06:08 PM 發表

歐洲五年,美國一樣需求大量稀土生產晶片
自行出土,要時間
咁未出土,貨從何來? 日本仔慘啦
美國本身都有稀土儲備, 只不過佢從來都冇公報過有幾多, 如果用戰略石油儲備做一個參考, 點都會有一兩年。 佢可以用呢段時間係全世界各地入口, 只不過會令價格上升。
而且中國有冇可能全面禁止出口,完全唔係比其他國家先?

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-20 05:02 PM 發表
真正大大大王牌係全面拋棄美元,所有交易只用人民幣
因為中國係全球最大出口+進口國
所有國家都必需將人民幣加入外匯儲備
人民幣需求大增會令匯率急升
所以同時要增發貨幣,中央手上就大把錢

顛覆世界既幻想曲...
...
師兄, 最難真係呢樣野,
我真係從來都唔擔心我國的科技受制於美國,
呢d野只要一忍痛便可擺脫,
俄羅斯都唔見得有乜世界牌品的電腦或手機,
我國對美元的依賴比起科技,
真的是更嚴重

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-20 06:08 PM 發表

如果中國放棄美元
你買條底褲都要用人仔
但你本身冇就自然要搶人仔
人仔係大漲就真
吓,咩理論呀,大陸底底平唔代表其他國家冇底底喎,印尼,越南,柬埔寨大把平底底賣啦

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-5-20 05:32 PM 發表
稀土戰其實唔會成立
美國本土大把
開到黎用都幾年後刺

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-20 06:14 PM 發表
汪汪又幻想代表富豪還是安心做汪汪吧
C主⋯⋯⋯係唔係講緊淘寶騰訊揸弗人⋯⋯⋯

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-5-20 06:18 PM 發表
有井底黃皮豬話日本有稀土,又話澳洲大大量稀土。又唔知日笨的是在海底,仲係未開發, 豬肉檔的豬都笑到翻生
不準笑洋汪汪,日日幻想系汪汪生存之道否則連9餅仔都冇!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]