• 瀏覽: 47,378
  • 回覆: 506
  • 追帖: 5
+3
引用:
原帖由 maskman2008 於 2019-5-20 06:10 PM 發表

現在外儲增加黃金,行金本位制,棄尾完
美國之前偷左人地d金還左未?

分析得好好,清楚,有見地,明天 一早掃貨

中國手機通訊軟件薄弱,如果美國一一把它關上,中國毫無還架能力,要急起直追了!!

android
windows
ios

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2019-5-20 06:21 PM 發表

吓,咩理論呀,大陸底底平唔代表其他國家冇底底喎,印尼,越南,柬埔寨大把平底底賣啦
仲有巴基斯坦⋯⋯⋯印度⋯⋯⋯孟加拉⋯⋯⋯菲律賓⋯⋯⋯台灣⋯⋯⋯泰國⋯⋯⋯

引用:
原帖由 stocky1010 於 2019-5-20 05:35 PM 發表

中國遲早出皇牌!!!!稀土!!!!!
希望快些出喇,挫一挫佢老尾

引用:
原帖由 hktick1 於 2019-5-20 06:22 PM 發表

C主⋯⋯⋯係唔係講緊淘寶騰訊揸弗人⋯⋯⋯
汪汪又幻想!哈哈

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-20 05:36 PM 發表

對美國禁止出口?點保證第二啲國家唔會買黎賣俾美國?
邊個轉賣出佢老味,就禁埋佢

引用:
原帖由 200kk 於 2019-5-20 04:56 PM 發表
金燦榮表示,中國握有三張牌,兩張「小王」、一張「大王」。第一張小王牌是,中國可以徹底禁止對美國出口稀土。他指出,所有晶片製造都需要用到有色金屬,有色金屬的原料是稀土,而中國稀土產量占全球95%,具壟斷性。

且中國稀土品質佳,其他國家也有稀土,但產量低、品質差、環境汙染比中國嚴重,因此都被中國擠垮了。

如果中國徹底禁止稀土對美出口,將迫使美國開採自己的稀土,但這不是馬上就能見效,中間會有 ...
之前已經對日本做過 ,人地都冇反應 最後賣返俾日本 仲要攪到日本發明到代提品 , 不過就貴d

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2019-5-20 05:20 PM 發表

老尾只出一招,你阿爺已經賴晒尿,仲想還拖?
你邊度睇到中國瀨尿,我就睇唔到啦,我返而睇到美國人都冇話你可以吃佢啲屎,但你已經搶住吃,差在未將你全家啲女人奉上換屎吃姐! 難怪西人睇唔起你這類亞州人種,人地都未出聲,你已自降為奴! 有這種心態,你一世都唔會有運行!

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2019-5-20 05:11 PM 發表
一個侵侵出手,中共國原本係空心老倌。
而家得返稀土仲值兩個錢,如果仲冇得賣出去,
空心老倌都無得做,到時香港又多大炸假乞衣。
自己刀冇$.留番黎食呀

你估美國開戰前唔知稀土問題咩

引用:
原帖由 dashhk 於 2019-5-20 06:09 PM 發表

好多年前已經有人提出你說法

其實是無可能,中國稀土可以侵佔市場(最新好似係63%)就是靠平
一提價,市場佔有率比會被其他國家佔取,無好處,反而失去主導權

這個方法內地已試過,証實失敗 ...
第一跟你估計佔63%,禁售即是全球無一半,價格如何,稀土不是地面要採,由採去到量產等十年八載。儲備夠用二十年,真是笑左減產都嘈到拆天,有二十年備用?其實貿易戰大家死,你可以改變用二十年時間的全球一體化?個傻佬已為有能力,一個市場十四億,佔全球25% 以上,你應為得?所以稀土禁售即刻死很多企業。

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-20 06:23 PM 發表
汪汪又幻想!哈哈
C主⋯⋯⋯彼此彼此⋯⋯⋯

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-5-20 05:02 PM 發表
所謂嘅美國在稀土出處於弱勢, 係因為稀土嘅開彩係極之污染環境, 美國佬唔想整污糟自己嘅地方, 最好嘅辦法就係整污糟人哋嘅地方。
而且美國嘅戰略物資儲備, 係包含稀土在內, 美國政府從來未公佈過到底有幾多存貨。
不過日本就公報個, 大概有二三十年嘅儲備, 除非中國真係唔向全世界出口稀土, 否則冇作用。
而且歐盟裏面嘅意大利同西班牙, 由於國內經濟唔好, 已經同意放寬開採國內嘅稀土資源, 估計未 ...
以美國佬開採頁岩氣嘅手法去開採稀土的話,美國必定成為全球空氣污染最嚴重國家,達到致命級別,年年幾十萬人死於肺病,但政府死都話唔關開採稀土事,仲捉晒班投訴者坐監。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]