• 瀏覽: 1,567
  • 回覆: 33
+2
美國商務部上周四(16日)將華為列入黑名單後,路透社周日(19日)引述消息稱,Google已終止與華為部分業務往來。這意味在中國以外地區使用華為智能手機用戶,將無法更新Android作業系統;華為日後推出的新手機,亦無法使用Play Store及Gmail等Google服務。

中國早著先機,早已在國內禁用什麼[豬mail]、[You脫],一個百度已完勝[谷氣哥]程式!

遲啲如果出地圖,用北斗衛星定位,分分精準過GPS

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/330763/google禁華為-google終止與華為合作-新手機無法用google-app

個人希望華為減價促銷,唔介意用國內軟件取代Googel嘢

OS 的 成功是取決於應用程式採用廣泛度, 新OS的出現就要看有幾多應用程式支援了.

未知是否「侵侵」談判策略!促成中國就範!

再唔係等「侵侵」敗選落台,下任總統收拾殘局

引用:
原帖由 男E 於 2019-5-20 01:42 PM 發表
OS 的 成功是取決於應用程式採用廣泛度, 新OS的出現就要看有幾多應用程式支援了.
中國人才濟濟,來個山寨[谷氣哥]軟件及[谷氣哥]披apps,兼容所有googel產品

激發中國自主研發OS,取代[谷哥]

我自從開始用智能手都從未用過google play, 
記得用第一代智能手機時都是從一些外國網站download apps 直至現在, 
我現在所有手機或平版都第一時間鏟走或強制停用所有google 任何東西, 部機又快又爽, 不知幾好。

第日無google d 垃圾嘢慳番唔使左鏟右鏟及強制停用, 唔使咁X 麻煩啦。

美國直頭要禁華為用Android啦
反正大陸禁左google
以牙還牙嘛

引用:
原帖由 qivvslss 於 2019-5-20 01:59 PM 發表
記得用第一代智能手機時都是從一些外國網站download apps 直至現在, 
我現在所有手機或平版都第一時間鏟走或強制停用所有google 任何東西, 部機又快又爽, 不知幾好。

第日無google d 垃圾嘢慳番唔使左鏟右鏟及強制停用, 唔使咁X 麻煩啦。 ...
同路人!最不快經歷係用H"X'C,跟機預載垃圾軟件,鏟唔走,reset又去番更新前,祇能長期停用

引用:
原帖由 qivvslss 於 2019-5-20 01:59 PM 發表

第日無google d 垃圾嘢慳番唔使左鏟右鏟及強制停用, 唔使咁X 麻煩啦。 ...
同意

老美這起哭慌了

谷歌,臉書,whatsapp, twitter等給黨國禁了這么多年
現在才禁一間公司
根本只是九牛一毛

就算海外市場,最大影響都係用唔到谷歌有G嘜嘅擴充功能

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-5-20 02:04 PM 發表
美國直頭要禁華為用Android啦
反正大陸禁左google
以牙還牙嘛
一時間好難揾到個好過[安卓]嘅OS,加上其支援嘅apps,用慣咗,好困難

引用:
原帖由 lovecpc 於 2019-5-20 02:08 PM 發表

同意

老美這起哭慌了

谷歌,臉書,whatsapp, twitter等給黨國禁了這么多年
現在才禁一間公司
根本只是九牛一毛
OS冇得更新,冇[谷哥披]用,損失只有尾國

引用:
原帖由 Luci.fer 於 2019-5-20 02:07 PM 發表

同路人!最不快經歷係用H"X'C,跟機預載垃圾軟件,鏟唔走,reset又去番更新前,祇能長期停用
果d 要root 機先可以鏟到, 現在d 新機好似很難root 到,多數都是強制禁用算了。

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-5-20 02:10 PM 發表
就算海外市場,最大影響都係用唔到谷歌有G嘜嘅擴充功能
去巴拿馬成立間公司,OEM[G嘜]嘅軟件,尾國禁一次,開間新公司

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]