• 瀏覽: 17,148
  • 回覆: 207
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 12:20 PM 發表
日本晶片業初頭起家都係一樣靠美國電子廠商,跟住自己政府補貼加市場保護,打到美國佬要進行『反傾銷』策略,歷史即將重演

有興趣可以睇下以下幾篇文章
https://kknews.cc/zh-hk/finance/gj382jl.html

https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/zh-mo/world/yblb3lb.amp

https://www.googl ...
J打得多好傷身㗎

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-5-20 01:56 PM 發表

有年份有日期?又話估計10年8年?

咁即係你自己都唔知幾多年啦!

俾多次機會你講清楚!
白痴仔加減數都唔識,自己計下85年至92年係幾多時間啦,唔識計既話我都幫你唔到

廢話連篇!

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-5-20 01:54 PM 發表

還有一個叫購買力平價指數,計算用同等價值(假設100美元價值)在美國、中國或其他國家的購買力。
所以有啲人仲話咩中國市場真係笑銀死我,人仔已經貶值貶到盡仲有咩購買力,遲下資產泡沫爆埋就正式玩完

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 02:00 PM 發表

傻仔,係可以鎖國嘅一早鎖咗啦仲洗談判?
咦,而家你老美鎖國唔俾進入佢市場,關人穩事?

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 02:05 PM 發表

所以有啲人仲話咩中國市場真係笑銀死我,人仔已經貶值貶到盡仲有咩購買力,遲下資產泡沫爆埋就正式玩完
人仔貶值係益人地黎買野,關購買力义事? 原來你以為人工少左買野貴左? 冇常識就吹少陣啦。

引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-20 12:57 PM 發表

你覺得樓主兩年後仲健在....
樓主講得出呢d野,可能已經腦退化緊!二年後都未必認得人!

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-5-20 02:08 PM 發表

人仔貶值係益人地黎買野,關購買力义事? 原來你以為人工少左買野貴左? 冇常識就吹少陣啦。
傻仔,你換少咗我嘅貨幣係買少咗野定買多咗,連咁基本嘅經濟常識都冇,可能你未經歷過港人上大陸做大爺嘅時代唔明白依個道理

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 02:14 PM 發表

傻仔,你換少咗我嘅貨幣係買少咗野定買多咗,連咁基本嘅經濟常識都冇,可能你未經歷過港人上大陸做大爺嘅時代唔明白依個道理 ...
吓,大陸人出糧收人仔去買美國野? 買你條毛呀?

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 02:14 PM 發表

傻仔,你換少咗我嘅貨幣係買少咗野定買多咗,連咁基本嘅經濟常識都冇,可能你未經歷過港人上大陸做大爺嘅時代唔明白依個道理 ...
貶值人民幣是面向全世界的,對美沖減關稅,對其他國中國制造再便宜,為中、小廠轉移依靠美國訂單的依賴,只是進口相對價格會上升,總體對中國出口廠是有利的。

引用:
原帖由 disclaimer88 於 2019-5-20 12:51 PM 發表

咁就慘啦。

咁我一齊做美國人嘅奴隸啦。😭
人地反中除定富張大口架

華為有中國政府及國內市場的絕對支持,華為一定會前途無量,華為稱已經有後備晶片,對美國封殺早有準備,希望淘汰美國晶片,這美國這個支柱產業崩潰。

引用:
原帖由 daimonster 於 2019-5-20 12:55 PM 發表
淨係樓主先了解日本事咩.....

明知日本晶片TI x Toshiba x Samsung 同埋廣場條約呢D事你估大陸冇防備咩.....

咁丫, 此帖為記華為兩年仲健在樓主砍acct好冇, 反之我砍 ...
咁 casio 重建在

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-5-20 01:28 PM 發表
此戰勝 永享昌盛、此戰敗 亡黨亡國!
中國今仗只可贏不可輸, 輸咗等同亡國奴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]