• 瀏覽: 17,141
  • 回覆: 207
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-5-21 10:55 AM 發表

工廠北移,市場問題,但是點解工業唔升級?
工業升級有幾個問題,1, 政府支持,2,商人投資。所以必定是官商勾結。泛民就是打官商勾結。所以工業變自生自滅。最后一定滅,因為唔夠台灣和韓國爭。人地有政府支持。
還有更重要的是,在美國供應鏈下。需要老美批准。老美不批准也搞不了。 ...
香港從來都係搞輕工行業,高端重工一定要有軍工配合;所以才轉型地產金融

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 12:31 PM 發表

日本85年超越美國成為晶片大國(質量和數量都超越),到日本仆街用咗幾多年你自己話喇
低能,中國本身個市場大曰本成十倍,結局點可能同一結果呢?

傻西的,今時不同往日。日本系隻狗,主人話乜就要做乜,正如你一樣

沒所謂啦
反正契弟支共好快滅亡

引用:
原帖由 y2k2 於 20-5-2019 12:20 PM 發表
日本晶片業初頭起家都係一樣靠美國電子廠商,跟住自己政府補貼加市場保護,打到美國佬要進行『反傾銷』策略,歷史即將重演
...
要歷史重演,首先美國要好似日本咁,在中國駐軍
軍營選址我幫你揀好啦,就在將軍澳工業邨壹傳媒大樓啦
好近海,可以泊航空母艦

引用:
原帖由 y2k2 於 20-5-2019 12:31 PM 發表

日本85年超越美國成為晶片大國(質量和數量都超越),到日本仆街用咗幾多年你自己話喇
80年代之前日本蠃晒,主因係品質及可靠性比美國貨大幅優勝,價錢又平(因日元匯率低)
但日本的強項係傳統家電,但研發尖端電子產品,通常靠軍工條水喉
日本仔玩模擬電器叻,但數碼方面弱,而80年代剛好是電腦業黃金時期
日本成日搞自己獨有的規格,而歐美擅長搞行業標準制式
加上日元被升值,成為最後一根稻草

引用:
原帖由 daimonster 於 20-5-2019 12:55 PM 發表
淨係樓主先了解日本事咩.....

明知日本晶片TI x Toshiba x Samsung 同埋廣場條約呢D事你估大陸冇防備咩.....

咁丫, 此帖為記華為兩年仲健在樓主砍acct好冇, 反之我砍 ...
仲有蘇聯崩潰呢個教訓
如果當年列根引左傻仔戈巴卓夫上釣之後,真心幫俄羅斯人有民主又富強,中國可能會buy和平演變,更開放

汽車都係?
點解8,90年代日本車咁勁,勁到家下d人都要黎做古董!

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-20 12:48 PM 發表
日本有家卡西歐公司主打計算器製造,當時在美國電子產品市場中佔比超過80%——這是一個很好的靶子。1972年,美國藉口卡西歐公司違反《反傾銷》法案,拒絕向日本繼續提供核心IC,這是半導體技術的核心材料。自此日企遭受了重大打擊,卡西歐在美國的市場份額也曾一度跌至27%。

日本國內當時採取的方法是「不給賣我就自己做」。由國家牽頭,集合東芝、三菱、富士通、NEC等電子企業,共同出 ...
咁現時唔見日本晶片?

引用:
原帖由 aapl22 於 2019-5-20 03:20 PM 發表
有樣嘢不同,中國人不甘心做尾國狗

想做的,只係少數
哩樣真呀

引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-5-21 01:49 PM 發表
汽車都係?
點解8,90年代日本車咁勁,勁到家下d人都要黎做古董!
咪講笑,三十年日本車仲行得當古董車? 邊隻車咁巴閉?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-5-22 06:40 PM 發表

咪講笑,三十年日本車仲行得當古董車? 邊隻車咁巴閉?

8幾年思域mr2大把人玩!
你唔認識汽車冇問題!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]