• 瀏覽: 26,417
  • 回覆: 227
+9
佢地話只用黎影相

Google終止與Huawei合作 華為P30、Mate 20及其他手機用戶影響 !

https://www.hk01.com/數碼生活/330776 ... p;utm_campaign=life

引用:
原帖由 he-man 於 2019-5-20 12:10 PM 發表
將wechat,alipay,淘寶等國內全部人用既apps全部由google下架,只出麒麟OS版,睇下到時商家會點?消費市場大就邊個話事
玩死oppo vivo 中興,其他大陸機。

經此次事件,以及每個國家將會有自己的手機及作業系統。至於是否兼容其他國家手機系統,是一個兩極分化對立問題!
可以sure 嘅就是,美國產品已經失去14億人口市場!

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-5-20 10:43 發表

係大陸, 只要以後Wechat和支付寶唔再可裝在Android或IOS, 淨大陸都可賣14億部新機
傻的嗎

P30pro E家收3000以下

其實,只要華為(同中國)努力建好5G網絡,到時入大陸手機都要有5G部份。到時中國就有牌玩美國手機品牌!
中國加油,華為加油,一定要崖過呢關呀!

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-5-20 10:43 AM 發表

係大陸, 只要以後Wechat和支付寶唔再可裝在Android或IOS, 淨大陸都可賣14億部新機
WeChat, Alipay 會為咗華為玩自己?

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2019-5-20 12:14 PM 發表
長遠只會嚇得其他國家,公司只會拋棄android,美國短賺長蝕
咁理性啲講,IOS同Android系統之外有乜選擇?
Apple、Samsung手機市場佔有率差不多50%,華為全球市佔率講緊仲未過20%,其他30%都係Android機,有邊個手機品牌會有財力、能力、膽量自己搞個系統?去背離Android又擺明想得罪美國
唔跟大圍玩,自己搞OS,有眼睇Windows、Nokia、黑莓死得幾慘

引用:
原帖由 quarry 於 2019-5-20 11:17 發表
leica鏡頭都救佢唔到
果個係Leica 認證.並不是 Leica 鏡頭

引用:
原帖由 封得我幾多 於 2019-5-20 12:20 PM 發表

咪就係囉,人地唔係唔比中國公司用,只係華為無得用,人有我無會點?
華為三分一供應商係美國公司,忽然間無曬,下場會係點,你估真係得晶片一個問題? ...
你擔心下蔡豬鼻同賴功德先啦

冇嘅,變左低能電話啫

引用:
原帖由 Neo2 於 2019-5-20 12:26 PM 發表

咁理性啲講,IOS同Android系統之外有乜選擇?
Apple、Samsung手機市場佔有率差不多50%,華為全球市佔率講緊仲未過20%,其他30%都係Android機,有邊個手機品牌會有財力、能力、膽量自己搞個系統?去背離Android又擺明想得罪美國
有眼睇Windows、Nokia、黑莓死得幾慘 ...
咁大獲呀,睇任軍頭撐得幾耐……

引用:
原帖由 euyhk 於 2019-5-20 11:25 發表
點解美國唔中此埋蘋果在中國市場?
蘋果手機,用中國工人,響中國生產,內銷要俾足增值稅,你個黨識計數,佢地只會向錢看

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]