• 瀏覽: 26,439
  • 回覆: 227
+9
引用:
原帖由 wu0919 於 2019-5-20 10:50 AM 發表
證明華為公主慢慢舟有先見之明 佢全身都係蘋果產品 係愛國盲才用華為
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-5-20 10:37 AM 發表
強如Nokia,Microsoft,Blackberry...用自己OS,最後咪消失於手機界

什麼中囯阿里OS,阿里雲...而家點勁,食晒AN個市場嗎
華為用家多,唔同你講嘓幾間。

引用:
原帖由 公司默默的師兄 於 2019-5-20 11:15 AM 發表

如果有一個14億嘅market 又可作別論
美國未必要華為死, 將華為困在中國內, 美國繼續坐在最高市佔率位置, 已足夠.

中國13億人 VS 全球人口

引用:
原帖由 露線圖 於 2019-5-20 10:57 AM 發表

仲有三星OS...
阿里OS,百度OS,好似已經打柴好耐...
依家大陸手機嘅“OS”或者“UI”,只不過係建立在安卓上面嘅皮膚包
這應該是以前發展時的戰略失誤 ...
井蛙,百度有手機OS?豬欄的豬都笑

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-20 11:06 AM 發表

安卓講得動聽係開放源,但始終係美國背景
google play store, google maps, google search...總之google免費嘅服務都係, 唔係開放源,係要授權先可以用。

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-5-20 10:44 AM 發表

印度有13億人,美國會怕你嗎?
大部分買唔起iPhone
咁下之iPhone 去印度首發唔好去大陸 lor

不如直接了當,先來斷交,繼而開戰,順我者生,逆我者亡,士可殺,不可辱

引用:
原帖由 露線圖 於 2019-5-20 10:34 AM 發表
Google 將終止與 Huawei 合作,對於已經購買 P30、Mate 20 及其他 Huawei 手機的用戶,有什麼影響?

Huawei 的應對方案
Huawei 聲稱一早做好準備,應對美國方面的禁令,並已經準備了自己的操作系統。在中國市場,Huawei 本來就無法使用各種 Google 服務,所以影響相信極其輕微,不過在國際市場上,沒有了 Google 的支援,Huawei 必須要找 ...
咁會唔會玩唔到 pokemon go 㗎?

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-20 11:09 AM 發表

所以話, 開發一個手機os 其實唔難, 最困難嘅就係 要有好多apps.
呢樣係任何一個os 都冇辦法 代替 正統 google play。
歷史上 有好多例子,linux , nokia symbian, 失敗原因 都係因為少應用程式。
所以 華為os 係唔會 成功嘅

更何況Android 係美國公司, 什麼開放源都可以變成不開放. ...
nokia係無OS,只是打電話的。linux亦無手機OS,安卓本身都是基於linux改寫出來

If Huawei OS becomes open source, ... What will be the result?

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-5-20 10:37 AM 發表
強如Nokia,Microsoft,Blackberry...用自己OS,最後咪消失於手機界

什麼中囯阿里OS,阿里雲...而家點勁,食晒AN個市場嗎
不會 好彩中國留一手 仲有大陸市場
靠大陸市場 慢慢改變消費者習慣

國內冇影響,外國嘛,老外買咗翻去自己安裝谷歌服務得唔得?

引用:
原帖由 soilvvang 於 2019-5-20 11:19 AM 發表

[quote]原帖由 露線圖 於 2019-5-20 10:57 AM 發表

仲有三星OS...
阿里OS,百度OS,好似已經打柴好耐...
依家大陸手機嘅“OS”或者“UI”,只不過係建立在安卓上面嘅皮膚包

這應該是以前發展時的戰略失誤
...
井蛙,百度有手機OS?豬欄的豬都笑 [/quote]

附件

bd.png(282.09 KB)

How To - Install the Google Play store on any Android device
https://www.youtube.com/watch?v=O8V8aLwOGHA
引用:
原帖由 露線圖 於 2019-5-20 11:20 AM 發表

google play store, google maps, google search...總之google免費嘅服務都係, 唔係開放源,係要授權先可以用。

美國佬針對華為,如果有人要華為代工手機,牌子吾叫華為,而買去歐洲,吾知過吾過到骨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]