• 瀏覽: 42,373
  • 回覆: 473
  • 追帖: 1
+9
美國總統特朗普上周簽署行政命令,宣布國家進入緊急狀態,禁止美企使用威脅國家安全的外國電訊設備,被指是針對中國科技巨企華為。英媒周一(20日)報道,除了涉及開源軟件許可的業務,美國互聯網巨擘Google打算暫停與華為的其餘商業合作........

華為的安卓手機,沒有了系統更新、GOOGLE PLAY STORE、GMAIL,會不會對華為構成非常大的打擊?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20190520/bkn-20190520020443538-0520_00952_001.html

吃相真難看~

“失態”又“失道”~

買左手機就仆街了

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2019-5-20 06:22 AM 發表
買左手機就仆街了
其實影響唔大

唔安裝左唔會唔俾用,最多無得更新者

更新可以華為自己提供,因為係開源碼,如果有最新開發嘅方舟編碼器加持,千元機都將會快過iphone

遲早的問題。要用國家力量去搞一間公司。好彩大陸一早不讓Google軟件在大陸運行。剩下來的確是刻心的 Android,華為努力,出個新OS。

華為又可以發展apps,
,內地一直都係咁,根本毫無影響。
用百度代google.
完全無問題,

無微信,支付寶就大件事好多。

大陸D手機好多一早己經無晒google野
好似我用緊呢部小米. 無google map 無google play無gmail
我諗大部份現時既用戶都唔會有問題

引用:
原帖由 Apads2016 於 2019-5-20 06:25 AM 發表
遲早的問題。要用國家力量去搞一間公司。好彩大陸一早不讓Google軟件在大陸運行。剩下來的確是刻心的 Android,華為努力,出個新OS。
華為一早搞左個,但吾到必要就吾用

用百度地圖,遲啲改埋GPS,用北斗。
全面取代美國技術。

引用:
原帖由 mikemak2 於 2019-5-20 06:23 AM 發表

其實影響唔大

唔安裝左唔會唔俾用,最多無得更新者

更新可以華為自己提供,因為係開源碼,如果有最新開發嘅方舟編碼器加持,千元機都將會快過iphone ...
即係用翻版?

引用:
原帖由 neverdear 於 2019-5-20 06:29 AM 發表

華為一早搞左個,但吾到必要就吾用
Yes, other than Hwa Wei, aliOS already exists, same as android system (under Linux).

華為玩完,啲機除咗大陸人,邊個會買?

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-5-20 06:17 AM 發表
吃相真難看~

“失態”又“失道”~
中文是這樣寫的"失態"._

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2019-5-20 06:22 AM 發表
買左手機就仆街了
用緊,我好驚呀

引用:
原帖由 lewark 於 2019-5-20 06:26 AM 發表
華為又可以發展apps,
,內地一直都係咁,根本毫無影響。
用百度代google.
完全無問題,

無微信,支付寶就大件事好多。
Open code係一回事,安卓有專利係另一回事。無授權,新機係唔可以裝的,裝的就係侵權,出不了中國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]