• 瀏覽: 42,378
  • 回覆: 473
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 ingredient 於 2019-5-20 06:36 AM 發表

Open code係一回事,安卓有專利係另一回事。無授權,新機係唔可以裝的,裝的就係侵權,出不了中國。
就算華為做唔到新系統!你估歐州日韓有無公司見錢開見!即刻同華為做個全新系統呀!

引用:
原帖由 mikemak2 於 2019-5-20 06:39 AM 發表

本身android已經係開源授權許可,google係唔可以禁人用android系統,祇係d安全patch同升級就不再提供,呢樣野華為可以自己寫,問題不大,但google store同gmail點計就難搞,不過google如果係網絡上封死唔比華為手機google store接入google server安裝apk或更新,佢會係全球多個國家面對華為用戶嘅集體訴訟,以華為係海外嘅手機用戶數量,係好 ...
OK。 就算你講嘅係啱。
呢啲咁嘅集體訴訟,起碼都要打三五七年, 到時啲手機都唔知去咗幾多代,
你嘅品牌一旦退出市場, 冇顧客會再記得返你。

引用:
原帖由 ken-man 於 2019-5-20 06:49 AM 發表

OK。 就算你講嘅係啱。
呢啲咁嘅集體訴訟,起碼都要打三五七年, 到時啲手機都唔知去咗幾多代,
你嘅品牌一旦退出市場, 冇顧客會再記得返你。 ...
由佢地打下飛機話無影響啦 真係咁冇影響新聞都唔洗上啦😂😂

Google 大陸本身無得用,對內地影響不大,但對香港同世界用開google既人,就無乜意慾買華為啦,我用開 google既,如果無得用就好大問題

引用:
原帖由 lewark 於 2019-5-20 06:26 AM 發表
華為又可以發展apps,
,內地一直都係咁,根本毫無影響。
用百度代google.
完全無問題,

無微信,支付寶就大件事好多。
我用華為多年

從不在google 下載

直接用 apkpure

方便快捷

引用:
原帖由 lewark 於 2019-5-20 06:30 AM 發表
用百度地圖,遲啲改埋GPS,用北斗。
全面取代美國技術。
髙德地圖好用

引用:
原帖由 happyrainy 於 2019-5-20 07:01 AM 發表

髙德地圖好用
絕對同意 堅正

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-5-20 06:08 AM 發表
美國總統特朗普上周簽署行政命令,宣布國家進入緊急狀態,禁止美企使用威脅國家安全的外國電訊設備,被指是針對中國科技巨企華為。英媒周一(20日)報道,除了涉及開源軟件許可的業務,美國互聯網巨擘Google打算暫停與華為的其餘商業合作........

華為的安卓手機,沒有了系統更新、GOOGLE PLAY STORE、GMAIL,會不會對華為構成非常大的打擊?

新聞來源連結:
ht ...
無android, 華為玩完

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-5-20 06:48 AM 發表

就算華為做唔到新系統!你估歐州日韓有無公司見錢開見!即刻同華為做個全新系統呀!
笑Q死!

系統,唔係櫃桶,話做就做?

引用:
原帖由 mikemak2 於 2019-5-20 06:23 AM 發表

其實影響唔大

唔安裝左唔會唔俾用,最多無得更新者

更新可以華為自己提供,因為係開源碼,如果有最新開發嘅方舟編碼器加持,千元機都將會快過iphone ...
反正對android對到悶。

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-5-20 06:48 AM 發表

商業貿易嘅最高原則,喺見你病 攞你命。
打死你之後要你用我講野,佢地而家做緊。
呢一個人均收入排第76嘅第三世界發展中國家,仲係度發緊夢。

得個吹,有本事停停看

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]