• 瀏覽: 2,032
  • 回覆: 35
【星島日報報道】勞工及福利局局長羅致光預料,隨著跨境家庭團聚數字減少,單程證的需求也會下降。

羅致光在網上撰文指,近年在香港註冊的婚姻,有三分一是跨境婚姻。而近年跨境婚姻現象的變化,可能會為未來的人口政策帶來挑戰。

他指出,80年代絕大部分跨境婚姻都是香港男性回到內地結婚,其後絕大部分家庭都在香港團聚。但在近年,香港女性與內地男性結婚的比例不斷上升。

若以在香港註冊的婚姻計算,2017年的跨境婚姻中,三成是香港女性與內地男性結婚。以近年這個數字的變化趨勢,未來10年間這個男女比例會大致相等。

由於越來越多家庭選擇於內地團聚,特別是香港的妻子到內地與丈夫團聚,再加上近期有關香港居民領取內地居住證的各種優化安排,將會大大減少到香港家庭團聚的個案,單程證的需求會逐步減少。

羅致光預計,這有可能令香港早於較早前估計的2043年出現人口減少。

-----------------------------------

港男孩子氣唔成熟易計較
無車無樓

港女蜂湧北上
有車有樓住得大
喜茶打咭勁方便

港女率先抱擁大灣區

新聞來源連結:

https://yns.page.link/PLfxV

好行夾吾送

引用:
原帖由 dragontigergate 於 2019-5-19 11:18 PM 發表
好行夾吾送
上左去,咪落返黎

羅致光當了局長後...說話白痴了很多
上面買樓一樣買不起, 不回來排公屋

港女北嫁增 灣區築愛巢

港男可試下溝南亞妹

引用:
原帖由 萬能藍色的水管 於 2019-5-19 11:44 PM 發表

唔明兩者有何關連,嫁果個係港女,來港果個係內地女。港女北嫁點會令內地女來港減少??
以前D港男只要肯,就大把人介紹大陸女比你,現在你條件唔好都冇女吼你,因為大陸男多女少,而且揾錢亦多左,我知道好多有屋有車都揾唔到老婆,反而問香港有冇女介紹,所以多左港女嫁上去。

引用:
原帖由 神愛世人 於 2019-5-20 12:07 AM 發表

以前D港男只要肯,就大把人介紹大陸女比你,現在你條件唔好都冇女吼你,因為大陸男多女少,而且揾錢亦多左,我知道好多有屋有車都揾唔到老婆,反而問香港有冇女介紹,所以多左港女嫁上去。 ...
港仔邊肯上去
當正大陸自己殺父仇人
就算追到條港女
港女話上深圳喜茶打咭都要即飛啦

引用:
原帖由 萬能藍色的水管 於 2019-5-19 11:44 PM 發表

唔明兩者有何關連,嫁果個係港女,來港果個係內地女。港女北嫁點會令內地女來港減少??
港女嫁北佬 .. 北佬就可以申請來港 .. 

只要中港通婚增加 .. 單程試需求就會增加 ..

羅先生甘講野 ... 唔係低能就係思想太離地 .. 

引用:
原帖由 liuche01 於 2019-5-19 11:59 PM 發表
港男可試下溝南亞妹
有人試咗啦
啱啱俾差佬拉咗

港乜女吖,咪又係大陸妺

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-5-20 12:37 AM 發表

有人試咗啦
啱啱俾差佬拉咗
哎吔,我指正當正經果D,好似碧樺依咁正果D

以前科技冇咁發達,港男扮豪客返大陸呃大陸妹,而家科技資訊發達,大陸妹知道港男普遍都係廢物,住公屋逼地鐵巴士,一早已經睇唔起港男

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]