• 瀏覽: 33,186
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-19 03:11 AM 發表
好想知,究竟有幾多搬返去尾國?
有呀!臺灣省腫痛候選人郭台銘咪以投資過百億美金去康州開面板廠囉。
不過江湖傳聞會爛尾收場噃﹐第一同個新州長唔啱牙﹐第二招唔到熟練工人﹐第三一條環保法就拖呀⋯⋯拖到地老天荒。

引用:
原帖由 kan3011 於 2019-5-19 05:48 PM 發表

如果中國市場不吸引,美國那會千方百計想進入?不要用廢青思維去想嘢!任何事都離不開益2字。
所以搞破壞, 搞死中國, 無其他國家可以入, 唔計非洲果類落後國家.

都好,唔好再污染中國

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 草根股王 於 2019-5-19 02:37 PM 發表
貿戰升級:之前猶豫的企業也開始撤離中國了

外國傳媒報道,美國總統特朗普的新關稅措施,正削弱中國作為生產基地的吸引力,令之前對搬遷生產線猶豫的企業也開始撤離中國了。

日本辦公設備製造商理光(RICOH)周四(5月16日)表示,正把一些生產業務從中國遷往泰國,以避免中美貿易緊張局勢帶來潛在風險。較早前亦有報道稱,台灣的建大工業也擬增資建設越南工廠。

值得留意的是,上述兩例只是最新的例子而已,不是 ...
美國以前都係工業大國,後來尼?轉營,將啲下難野交比第三世界國家做,污染人地國家,繼續印假銀紙買血汗產品。
現在,中國,成為一等大國,又做返美國所做的事

引用:
原帖由 今生何求 於 2019-5-19 05:59 PM 發表

有呀!臺灣省腫痛候選人郭台銘咪以投資過百億美金去康州開面板廠囉。
不過江湖傳聞會爛尾收場噃﹐第一同個新州長唔啱牙﹐第二招唔到熟練工人﹐第三一條環保法就拖呀⋯⋯拖到地老天荒。 ...
尾國又贏

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 草根股王 於 2019-5-19 01:37 AM 發表
貿戰升級:之前猶豫的企業也開始撤離中國了

外國傳媒報道,美國總統特朗普的新關稅措施,正削弱中國作為生產基地的吸引力,令之前對搬遷生產線猶豫的企業也開始撤離中國了。

日本辦公設備製造商理光(RICOH)周四(5月16日)表示,正把一些生產業務從中國遷往泰國,以避免中美貿易緊張局勢帶來潛在風險。較早前亦有報道稱,台灣的建大工業也擬增資建設越南工廠。

值得留意的是,上述兩例只是最新的例子而已,不是 ...
土共一招稀土禁止出口全世界大震動﹐一月嘅禁止洋垃圾入口搞到啲自以環保先鋒國家硬食堆積成山垃圾自產自銷頭痛中。

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-19 02:52 PM 發表
約20年前 google 撤出大陸,結果?20年後,誰在笑???
Google 2.0 版再現?讓出大陸市場給中國企業?哈哈!
冇市場,啥科技...等都是廢物!!
完全正確

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-5-19 05:26 PM 發表
走啦走啦
中企即時補位
入中國市場失去稅務優惠

從此失去13億市場
13億市場完全諗唔到點輸

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2019-5-19 06:21 PM 發表

13億市場完全諗唔到點輸
叫三哥頂上啦

做中國內銷多定運返美國多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]