• 瀏覽: 33,179
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 英超專科 於 2019-5-19 02:42 PM 發表
中國大把錢,駛唔完嘅
這個是真

引用:
原帖由 fooddrink 於 2019-5-19 03:16 PM 發表
成日用撤廠來講,其實呢啲人有無撤過廠,撤廠本身就至少需要2年時間計畫,物色當地廠房,地,配套,勞工(特別那些有工會的,訓練成本,中國工人過去教導,當地工會特性),你計得掂條數咪搬

不過估計原材料最後都係由中國運過去 ...
條傻子識條春咩,香港已無廠20年,佢以為搬屋搬廠都好簡單,call架車就得😂😂

移到中國週邊不是壞事,最怕移回美洲

其實今時今日的中國,不太需要外資設廠,資金及培訓也不太需要以外資設廠,唯一是增加就業率,但東莞過百萬民工都可以用內銷需求消化晒,外資離開也沒大影響,反而那些東亞國家有外資,民眾收入增加,可加大對中國貨需求,也不是壞事。

引用:
原帖由 危機 於 2019-5-19 05:08 PM 發表
五毛話中國人可以食草都生存到
你老豆講架!

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-5-19 03:47 PM 發表
歡迎回流美國!已後都唔好再見!
回流即是執笠,可能個老闆退休,但我諗個老闆會長住大陸,點解?最少夜晚11點後想唱K揼骨消夜隨時去得,唔會食境察子彈😂😂

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-5-19 04:35 PM 發表
其實好簡單解決、先裝貨物賣去無關稅既地區、再將貨物賣去美國。好似以前香港做轉口港咁
Bingo. 講出重點。既可幫
 Trump 連任,大陸又無損失。G1 G2在全世界打劫,股市下挫,兩家人上下其手。所以唔明香討啲人拗乜。
不過你點解講以前的香港,而家嘅香港都可以做轉口港喎。

全世界淨係得美國?全世界都要賣野去美國?

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-19 03:07 PM 發表
班汪汪日日幻想機器及固定資產有腳,一般結果系,只走了高層/管理層,其空缺由大陸人補上後間公司營運繼續!
說明得好好,搬家等於冇哂錢,駛費加大來年業績很差,搬走又唔代表業績升,你搬走得於中國市場你冇份,所以業績只會更差!

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-5-19 05:19 PM 發表

回流即是執笠,可能個老闆退休,但我諗個老闆會長住大陸,點解?最少夜晚11點後想唱K揼骨消夜隨時去得,唔會食境察子彈😂😂
傻侵最大嘅問題係無知,唔知道佢老美已經唔係工業大國好多年,已經無哂日用品製造業設施,想搬都唔會搬回美國,至少係無工人用,佢老美只剩下軍工,金融同律師,還有槍擊

中國人怕條毛!光是內銷都已經好大個市場,靠美國佬乞米!

走啦走啦
中企即時補位
入中國市場失去稅務優惠

從此失去13億市場

引用:
原帖由 英超專科 於 2019-5-19 02:52 PM 發表
支持強國鎖國,還原一切,靠內燒都夠啦,順便取消自遊行,解放多一次
我先支持中國對香港實行國家安全法。

大量拘捕不同政見人士,還香港討論區清淨。

引用:
原帖由 fooddrink 於 2019-5-19 03:16 PM 發表
成日用撤廠來講,其實呢啲人有無撤過廠,撤廠本身就至少需要2年時間計畫,物色當地廠房,地,配套,勞工(特別那些有工會的,訓練成本,中國工人過去教導,當地工會特性),你計得掂條數咪搬

不過估計原材料最後都係由中國運過去 ...
陪訓用中國人
零件用中國貨
出貨用中遠
入港口再補1x%稅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]