• 瀏覽: 33,180
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 英超專科 於 2019-5-19 02:42 PM 發表
唔喜歡中國咪走囉,歡迎👏
x2

Made in Vietnam for USA! Made in China for rest of the world !

引用:
原帖由 eriws 於 2019-5-19 02:48 PM 發表

天朝同美帝翻面,
最好完全唔出口去美利堅,
人民食草、食發瘟豬都唔怕,
有非洲市場,每個土人一部5G手機,全身著大陸牌子運動衫、運動鞋,天朝穩勝 ...
你咬老綜所以冇影響

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-5-19 02:37 PM 發表
貿戰升級:之前猶豫的企業也開始撤離中國了

外國傳媒報道,美國總統特朗普的新關稅措施,正削弱中國作為生產基地的吸引力,令之前對搬遷生產線猶豫的企業也開始撤離中國了。

日本辦公設備製造商理光(RICOH)周四(5月16日)表示,正把一些生產業務從中國遷往泰國,以避免中美貿易緊張局勢帶來潛在風險。較早前亦有報道稱,台灣的建大工業也擬增資建設越南工廠。

值得留意的是,上述兩例只是最新的例子而已,不是 ...
人家係多加另一生產地,從沒有說全 撤離, 要返你都睇清楚啲字先返啦柒頭😂😂

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-19 02:52 PM 發表
約20年前 google 撤出大陸,結果?20年後,誰在笑???
Google 2.0 版再現?讓出大陸市場給中國企業?哈哈!
冇市場,啥科技...等都是廢物!!
Google正正就係不公平貿易的例子

五毛話中國人可以食草都生存到

引用:
原帖由 得閒看看 於 2019-5-19 02:58 PM 發表
大陸即刻修訂勞工法,員工遣散費為100月個糧,否則充公公司所有機器及資產。睇下佢哋仲走唔走!
果然係野蠻國家嘅野蠻蝗民, 人哋正正經經嚟投資, 因你主子國經營環境唔好, 所以撤走, 有咩錯?唔通你以為人哋嚟投資調返轉都係你主子國嘅恩賜?所以人哋唔可以忘恩負義?

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-19 02:52 PM 發表
約20年前 google 撤出大陸,結果?20年後,誰在笑???
Google 2.0 版再現?讓出大陸市場給中國企業?哈哈!
冇市場,啥科技...等都是廢物!!
現在食完後悔藥重拉關係,可惜老尾正苦又釘死😂😂

引用:
原帖由 18money 於 2019-5-19 05:06 PM 發表

Google正正就係不公平貿易的例子
咪係,傻侵都話Google係完全「受制」佢老美軍方,仲想來中國獻媚,因住被傻侵話叛國,中國政府間接救咗Google

引用:
原帖由 fulufulu01 於 2019-5-19 04:11 PM 發表
李超人一早睇穿大局遷冊
晸少早兩年視野,資產價高時 撤退

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-19 03:07 PM 發表
班井底化膿功蟲仔真係好可憐, 成日都要揸住佢地化膿功堂主郭文貴個 "食草古仔" 黎自 high.

不過台灣佬食蕉皮呢樣就堅, 因為係台灣政府自己公開講既. ...
唔好再講啦,下次菜菜子要改食菠蘿皮點算😂😂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]