• 瀏覽: 33,187
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-19 02:52 PM 發表
約20年前 google 撤出大陸,結果?20年後,誰在笑???
Google 2.0 版再現?讓出大陸市場給中國企業?哈哈!
冇市場,啥科技...等都是廢物!!
中國內資內企爆升不斷
中國出口沒停過

而其他企業影響力下降

根本在益中共中國

成日用撤廠來講,其實呢啲人有無撤過廠,撤廠本身就至少需要2年時間計畫,物色當地廠房,地,配套,勞工(特別那些有工會的,訓練成本,中國工人過去教導,當地工會特性),你計得掂條數咪搬

不過估計原材料最後都係由中國運過去

引用:
原帖由 eriws 於 2019-5-19 02:48 PM 發表

天朝同美帝翻面,
最好完全唔出口去美利堅,
人民食草、食發瘟豬都唔怕,
有非洲市場,每個土人一部5G手機,全身著大陸牌子運動衫、運動鞋,天朝穩勝 ...
非洲土人??? 咩年代呀? 唔好停留晌20年前啦! 一帶一路令大把非洲國家一街都係手機支付, 人人用網上銀行啦.

撤出中國=由0開始,搬到廠熟練技術搬唔走,最簡單方法中國生產在其他國家組裝或出囗,你懂嗎!

支持,要走好走啦;冇事發生過!

歡迎回流美國!已後都唔好再見!

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-5-19 02:37 PM 發表
貿戰升級:之前猶豫的企業也開始撤離中國了

外國傳媒報道,美國總統特朗普的新關稅措施,正削弱中國作為生產基地的吸引力,令之前對搬遷生產線猶豫的企業也開始撤離中國了。

日本辦公設備製造商理光(RICOH)周四(5月16日)表示,正把一些生產業務從中國遷往泰國,以避免中美貿易緊張局勢帶來潛在風險。較早前亦有報道稱,台灣的建大工業也擬增資建設越南工廠。

值得留意的是,上述兩例只是最新的例子而已,不是 ...
舊產業離開,新產業如TELSA走進來!

唔係今日事啦,有無發覺霧霾天少左?

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-5-19 02:52 PM 發表
約20年前 google 撤出大陸,結果?20年後,誰在笑???
Google 2.0 版再現?讓出大陸市場給中國企業?哈哈!
冇市場,啥科技...等都是廢物!!
若果1個有科技,1個無,邊個廢物啲?

走嚕走嚕,留番啲地種草食。

外資撤出國內 騰出市場俾本土企業,未必係壞事,中國政府趕走佢地走會顯得過橋抽板,於理不合,但由美國幫忙趕走,哩只鍋就唔使中國去咩.

引用:
原帖由 草根股王 於 2019-5-19 02:37 PM 發表
貿戰升級:之前猶豫的企業也開始撤離中國了

外國傳媒報道,美國總統特朗普的新關稅措施,正削弱中國作為生產基地的吸引力,令之前對搬遷生產線猶豫的企業也開始撤離中國了。

日本辦公設備製造商理光(RICOH)周四(5月16日)表示,正把一些生產業務從中國遷往泰國,以避免中美貿易緊張局勢帶來潛在風險。較早前亦有報道稱,台灣的建大工業也擬增資建設越南工廠。

值得留意的是,上述兩例只是最新的例子而已,不是 ...
同你打賭
一年後又有班垃圾講一樣嘅說話
乜乜77開始撤離中國

原來咁Q多外國(包括美國)牌子用緊中國個貿易配額喎!佢地搬走個易差咪減少囉!美國又贏啦!不過呢啲品牌搬離中國,就冇左個內銷權證,要入口中國市場,唔該比番25%關稅比中國政府先!多謝晒~😄😄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]