• 瀏覽: 33,198
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 今生何求 於 2019-5-19 05:59 PM 發表
有呀!臺灣省腫痛候選人郭台銘咪以投資過百億美金去康州開面板廠囉。
不過江湖傳聞會爛尾收場噃﹐第一同個新州長唔啱牙﹐第二招唔到熟練工人﹐第三一條環保法就拖呀⋯⋯拖到地老天荒。 ...
仲有佢話為選腫痛,會辭去集團總裁之職!若真,對尾爸承諾亦可一筆鈎消!

引用:
原帖由 得閒看看 於 2019-5-19 02:58 PM 發表
大陸即刻修訂勞工法,員工遣散費為100月個糧,否則充公公司所有機器及資產。睇下佢哋仲走唔走!
如果咁,啲廠走得更快,更加無人去大陸投資。

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-5-19 06:03 PM 發表
最想中國死既,原來係班日日收錢出POST既陸毛
班能樣唔用腦諗嘢的,以為一定要聽黨話。老美所要求大陸做的,合乎中國人利益,但損害共產黨利益,大家諗諗啦。

搬去邊度呀?有邊個國家有山有水有刻苦耐勞聰明嘅工人呀?好似越南咁間唔中示威抗議放火燒廠呀?
   或者搬去地大人稀嘅俄羅斯或者加拿大呀?一到冬天就冰封萬里零下四五十度閒閒地嘅國家呀?
   一係搬返美帝度啲工人最低工資十五文美金懶散愚蠢嘅工人呀?土共北京大興首都國際機場用三年就起好九月就可以營運,而美帝翻新一條高架橋都要用五年時間整好,但出橋路面重溶溶爛爛公報要多五年至整好。
引用:
原帖由 ingredient 於 2019-5-19 05:39 AM 發表

如果咁,啲廠走得更快,更加無人去大陸投資。

重稅令美國品牌執得,改為入口中國品牌。

快啲趕走班投資者啦,強國內衰都夠做!

細廠及低端既搬去南亞地方, 美國既大車廠就搬來中國..幾好丫..

強國人只喜歡買國貨,內衰都做唔切,駛鬼外資企業

從來睇衰中國嘅,將來必定後悔。

引用:
原帖由 you2B 於 2019-5-19 04:38 PM 發表

朋友間皮具廠,小廠1000多人想搬去蘇州,結果是淨走自己,因為工人遣散費等,賣全廠設備剛好付完,他說是不會搬設備,因為動一動貴過買新的,所以有些低B仔以為搬廠好易有好處,搬的基本上叫唔要,在國內尚且如此,搬國外就相當重建,妳走左唔代表廠冇左,係別人替代妳。 ...
真的  
我識幾間廠 老板自己走 好心的 會清工人條數 先走
有個係香港人 直頭 走佬 沒再返國內

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-5-19 07:09 PM 發表
細廠及低端既搬去南亞地方, 美國既大車廠就搬來中國..幾好丫..
車咁大架無得老番侵權

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2019-5-19 07:12 PM 發表

真的  
我識幾間廠 老板自己走 好心的 會清工人條數 先走
有個係香港人 直頭 走佬 沒再返國內
唔好提班井底愛國鞋, 只要用腦諗下, 做廠嘅都係薄利, 畀人加稅咁加法, 仲點維皮, 唔走可以點, 真係同你中共攬住一齊死?

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019-5-19 06:59 PM 發表
走唄

走了 市場  由內資 企業  佔領  
中國示範買起哂所有地產,股票抵抗市場能力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]