• 瀏覽: 27,379
  • 回覆: 372
  • 追帖: 2
+10
中美貿易戰導致美國大豆升為聚焦農產品。美國大豆出口委員會一位行業組織高管周五表示,美中貿易談判拖得越久,美國就有可能永遠失去中國大豆出口市場份額。有消息報道,中美貿易戰促使中國調整中國農業戰略,在耕地布局更多的大豆種植。

引用:
美國大豆協會近日在一份聲明中表示,過去一年大豆期貨價格每蒲式耳下跌已逾2美元,豆農在經濟和精神上受到的重創不容忽視,農民們的耐心也即將耗盡。該協會指出,美國豆農不願在無法出口的風波中繼續受到傷害,而6月是一年中美國大豆播種最晚的時節,美國部分地區的豆農或許還在觀望市場形勢,以確定今年的播種計劃。
美農選擇穿泡做腫桶,最終玩死自己。

新聞來源連結:
http://cn.rfi.fr/中国/20190518-美国大豆或永远卖不进中国了

少刷社交媒体,少关注坏消息。
难过的事情太多,你难过不过来。
引用:
原帖由 lam_km 於 2019-5-19 10:05 AM 發表
中美貿易戰導致美國大豆升為聚焦農產品。美國大豆出口委員會一位行業組織高管周五表示,美中貿易談判拖得越久,美國就有可能永遠失去中國大豆出口市場份額。有消息報道,中美貿易戰促使中國調整中國農業戰略,在耕地布局更多的大豆種植。

http://scd.cn.rfi.fr/sites/chinese.filesrfi/imagecache/rfi_16x9_1024_578/sites/images.rf ...
人地收億億聲關稅,夠補貼有突。

大陸夠guts,就應該對美國實行禁運,
唔再出口美國,或許美國重驚啲。

用賣唔去大豆大量制做狗餅, 漢奸真係開心都嚟唔切!

順便補貼加拿大。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:06 AM 發表

係喇係喇, 你地老板贏哂喇, 相信對你們犒賞不薄!

分散買幾個國家的大豆已搞掂, 又可加強外交

引用:
原帖由 bomdhead 於 2019-5-19 10:17 AM 發表

係喇係喇, 你地老板贏哂喇, 相信對你們犒賞不薄!
唔明你遊花園遊左去邊。

我只係講緊大陸根本唔需要同美國談判,
既然食草都可以食一年,
點解唔可以乾脆對美禁運,唔再出口美國?

漫天蓋地打嘴炮做乜?

蚛蟈買経巴西出口既美國豆,呃下國民,又贏!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:21 AM 發表

唔明你遊花園遊左去邊。

既然食草都可以食一年,

漫天蓋地打嘴炮做乜? ...
慳啲啦。

附件

GByXnkL.png(128.98 KB)

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:06 AM 發表

唔好呃人。

附件

xE2ATrP.png(133.02 KB)

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-19 10:36 AM 發表

唔好呃人。
咁大陸點解重要談判?乾脆對美國禁運咪得囉!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:21 AM 發表

唔明你遊花園遊左去邊。

既然食草都可以食一年,

漫天蓋地打嘴炮做乜? ...
你又係一樣打嘴炮,香討吹水做到嘢咩?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:41 AM 發表

咁大陸點解重要談判?乾脆對美國禁運咪得囉!
美國點解要談判,唔買咪得囉,錢係你主人度,無人可迫你主人買。

我根本無諗住做任何野,
因為中共夠guts就應該直接對美禁運。

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]