• 瀏覽: 27,403
  • 回覆: 372
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:41 AM 發表

咁大陸點解重要談判?乾脆對美國禁運咪得囉!
你打電話去比侵侵,叫佢唔係加關稅,係禁中國貨品入口,結果一樣之嘛。

我都估中國農業會復興,靠人不如靠自己,自古以來中國才是真正農業大國

咁啲耕地未布局大豆種植前種咩?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-19 10:36 AM 發表

慳啲啦。

啲假西洋奴唔識英文咖!扮鬼佬噶咋!

愛國人士拍手大叫讚好

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:06 AM 發表

人地收億億聲關稅,夠補貼有突。

大陸夠guts,就應該對美國實行禁運,
唔再出口美國,或許美國重驚啲。
大陸點打貿易戰駛你教?

今次可能帶比中國一個調整 唔靠外國 輸入 自給自足帶比中國更大商機!

中國同其他國家買大豆,而其他國家又同美國買大豆,真正賺錢係中間呢幾個國家。

引用:
原帖由 川普愛金正恩 於 2019-5-19 11:28 AM 發表
當大陸工廠失去美國訂單,失業人數肯定過百萬或千萬人,社會會動亂
再發動上山下鄉,習主席的恩情永不忘

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:06 AM 發表

冇錯冇錯 仲有個大好消息 你主人話將收咗嘅關稅 用嚟買返美國大豆 再用大豆做美國狗餅 餵畀啲美國走狗食 一舉兩得美國贏曬 到時記得排隊去攞狗餅

引用:
原帖由 司徒永石 於 2019-5-19 11:10 AM 發表
早就要這樣了,中國以前本來就是農業大國,中國靠美國進口大豆,如果中美開戰中國怎麼辦?
美農場都是機械化,成本低,中國買美國大豆是很賺的,當年中國買了美國大豆,中國農民因大豆無利可圖停止種植大豆,美國就開始漲價,導致中國物價上漲,所以中國政府開始補貼種植糧食,開始減少美國大豆進口,打貿易戰就直接拿美國大豆開刀。

引用:

入口稅誰俾?傻仔係用家,呢D咁淺都唔識?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]