• 瀏覽: 27,423
  • 回覆: 372
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-19 11:47 AM 發表

農地一早變哂樓盤工廠,有剩既都污染哂,種出黎都唔知食唔食得
台灣介紹煮食的電視節目,說中國廣東省沒有韭黃,沒有蔬菜。

真係未見官先打三十大板 ! 老美對中國徵稅至今,其實一蚊美元關稅都無落到袋,何來有億萬關稅補貼農民呢 ? 補貼農民嗰少少錢,遠較侵侵承諾的低很多,還要自己庫房出的..

立即停止大陸的蘋果iphone 出口
睇下會點

就談判而言,中國之前態度都好沉著
美國一邊談一邊派蓬佩奧四出離間,而且有好多發言呼籲別國點點點,而中方只停留在被動打嘴炮階段:中方堅決反對xxx、中方表示歡迎xxx,又大買美貨、貨幣又穩定等等。必定唔係臨門先反口,一早預設,如果係咁,中國反而係早著先機。但到底佢真正實力係點?拖延咁短時間有乜嘢部署足以抗衡大美?定又係一場夾好嘅戲,兩國齊齊搵食?
貿易戰係傷,估計應該無真正戰爭咁傷,呢場會唔演變成轉型嘅第三次世界貿易大戰

引用:
原帖由 bientot822 於 2019-5-19 11:47 AM 發表

農地一早變哂樓盤工廠,有剩既都污染哂,種出黎都唔知食唔食得
呵呵,中國將沙漠綠化變農田成就世界第一。

支持反制美國、支持華為及國貨 !

引用:
原帖由 lam_km 於 2019-5-19 10:05 AM 發表
中美貿易戰導致美國大豆升為聚焦農產品。美國大豆出口委員會一位行業組織高管周五表示,美中貿易談判拖得越久,美國就有可能永遠失去中國大豆出口市場份額。有消息報道,中美貿易戰促使中國調整中國農業戰略,在耕地布局更多的大豆種植。

http://scd.cn.rfi.fr/sites/chinese.filesrfi/imagecache/rfi_16x9_1024_578/sites/images.rf ...
浸浸又贏

引用:
原帖由 lam_km 於 2019-5-19 10:05 AM 發表
中美貿易戰導致美國大豆升為聚焦農產品。美國大豆出口委員會一位行業組織高管周五表示,美中貿易談判拖得越久,美國就有可能永遠失去中國大豆出口市場份額。有消息報道,中美貿易戰促使中國調整中國農業戰略,在耕地布局更多的大豆種植。

http://scd.cn.rfi.fr/sites/chinese.filesrfi/imagecache/rfi_16x9_1024_578/sites/images.rf ...
美國佬自己慢慢食,食唔晒就命令泛淫佔中狗食撚晒佢

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-5-19 10:06 AM 發表

人地收億億聲關稅,夠補貼有突。

大陸夠guts,就應該對美國實行禁運,
唔再出口美國,或許美國重驚啲。
人哋收100,000,000聲關稅你唔知關事邊個比呀白癡仔買家俾曬嫁轉㗎俾美國人,傻仔唔識就唔好亂咁講嘢啦

世界貿易是沒有永遠的,只有利益

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-5-19 11:53 AM 發表

呵呵,中國將沙漠綠化變農田成就世界第一。
種到幾多嘢出黎?

侵侵再次偉大,三年內親手打沉自己選民個行業

大陸有大量農業用地儲備
衣家拎晒黎種油菜花養地
老美算漏左呢點

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]