• 瀏覽: 15,616
  • 回覆: 261
+13
因為不能預測到結果。好似澳洲今次大選,明明民調顯示工黨嬴,但結果卻出人意表。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2019-5-18 09:06 PM 發表
因為不能預測到結果。好似澳洲今次大選,明明民調顯示工黨嬴,但結果卻出人意表。
又係金主下低二個俾你揀囉,一號係芥蘭炒牛肉,二號係牛肉炒芥蘭,有得揀架

引用:
原帖由 kit05hk 於 2019-5-18 09:06 PM 發表
咁即係好?有乜好?咪又係靠賣資源比我地😂😂

睇見啲民主國家 做四年又換人 政策不能貫徹到底 梗係唔好行民主啦 尤其是發展中國家 有版你睇 邊個發展中國家行完民主之後 真係變得富強

引用:
澳洲民主,講嚟做乜。
民選之後,跟住內鬥。

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 09:37 PM 發表

澳洲民主,講嚟做乜。
民選之後,跟住內鬥。
中共咪一樣內鬥。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2019-5-18 09:52 PM 發表

中共咪一樣內鬥。
所以兩者冇分別。

結果出人意表
哦。

引用:
鬥減稅鬥派福利,就叫民主政治啦。
沒有大局觀,4年後可能反對黨上台,最緊要服務背後金主就得啦。

民主就係最差既管理制度之一。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2019-5-18 09:52 PM 發表

中共咪一樣內鬥。
中共內鬥?
你有無見過任何一個國家領導人會一起齊心為國家走埋一齊慶祝呢?
如有請貼相。

中共退位領導人會對現任有說三道四嗎?大家齊心為黨出力

附件

1441362671271527.jpg(44.02 KB)

20150827204647_4a6642c15142823f947f2aa6d70f7c19_1.jpg(37.2 KB)

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 09:55 PM 發表

所以兩者冇分別。
有分別架, 選舉,你亂講野,亂做野。只要4年後落台。咩q事都無。

中共內部派系競爭,你上台,做野唔得民心,無政績,敵對派系借民心,為民除害可以打低你,入你罪,軟禁,甚至判你死刑。
儸命博啊。
睇下薄熙來,係重慶,搞到重慶經濟起飛。派系支持。民心不穩。阿習幾緊張。 要穩幾多手段入佢罪,整低佢?

美國? 你下次選總統我數臭你就係。 做野發展經濟? 咁辛苦? 傻咩

引用:
原帖由 kit05hk 於 2019-5-18 21:06 發表
選民真係對國家政策有認識?對候選人嘅能力有認識?
如果選民真係有咁嘅能力,點解不同候選人都有支持者?
其實民主選舉係一件好矛盾的事?
每個候選人都有支持者,意思即係大家互相敵對!

引用:
原帖由 oyear 於 2019-5-18 10:10 PM 發表

中共內鬥?
你有無見過任何一個國家領導人會一起齊心為國家走埋一齊慶祝呢?
如有請貼相。

中共退位領導人會對現任有說三道四嗎?大家齊心為黨出力 ...
可否解釋下李克強現在的角式是?

引用:
其實你講得有道理。民主選舉本來就唔係一個理性的制度,從來冇保證會選出最好的人畀你。將國家最重要的決定交畀一個咁隨機的制度,其實真係好愚蠢。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 18-5-2019 21:34 發表
睇見啲民主國家 做四年又換人 政策不能貫徹到底 梗係唔好行民主啦 尤其是發展中國家 有版你睇 邊個發展中國家行完民主之後 真係變得富強
行返中國清未時代好嗎?清朝統治左咁耐,未又係越來越衰。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]