• 瀏覽: 2,242
  • 回覆: 32
一單台灣殺人案搞到滿城風雨,解鈴還需繫鈴人,以下方法可解決現時困局,都知好難做到。

1,殺人嗰個承諾自願返台灣認罪,咁就一天光晒,無迫切性修例
2,逃犯條例暫時排除移交中國,再作詳細討論
如果政府擺明要按亞爺指令硬過修例,但通過後台灣都唔接收嗰犯,殺人嗰個唔駛坐監,咁呢鋪林鄭會輸得很慘,盡失人心,最不想見到咁嘅情況。
不如發起活動叫殺人嗰個勇敢承擔責任,幫幫香港人啦

一單台灣殺人案搞到滿城風雨,解鈴還需繫鈴人, 大家有什麼提議可以解決爭議。
我提議
1, 殺人嗰個發聲明叫政府停止收修,及承諾 會自願回台灣認罪
2, 修例暫不包括移送去中國內地 ,再從長計議
如果政府 按亞爺指令強硬地通過修例, 但之後台灣 都唔接收嗰個殺人犯, 殺人犯唔駛承擔責任,咁樣政府同林鄭就盡失人心, 最唔想見到咁嘅情況。
不如發起活動呼籲殺人嗰個勇於承擔責任, 自願返台灣認罪。

引用:
原帖由 happytogether18 於 2019-5-18 11:42 AM 發表
一單台灣殺人案搞到滿城風雨,解鈴還需繫鈴人,以下方法可解決現時困局,都知好難做到。

如果政府擺明要按亞爺指令硬過修例,但通過後台灣都唔接收嗰犯,殺人嗰個唔駛坐監,咁呢鋪林鄭會輸得很慘,盡失人心,最不想見到咁嘅情況。

...
你傻咖,殺人犯會自己認罪?

話咗係好難做到架啦,要個兇手有良知才可以。大家仲有什麼提議吖

撒回草案才能解決

引用:
原帖由 happytogether18 於 2019-5-18 11:42 AM 發表

...
逃犯條例是面向全世界的罪案。台灣的只是ㄧ個例子。

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-5-19 03:17 AM 發表
撒回草案才能解決
點解仲要受犯民嗰套, 佢地拖政府後腿往績歷歷在目, 而家政府還要做被動不反擊的話就愧對香港人
(1)1998年用吳嘉玲案,搞大陸人蛇兒童居港權 (民主黨伙拍社組所為);
(2) 2001年用莊豐源䅁,搞出單雙非居港權 (公民黨律師團);
(3) 2012年用菲傭䅁,幚28萬菲印女傭搶奪居港權 (公民政黨律師團);
(4) 2013年幫新移民告香港福利署,奪得新入境既享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組所為);
(5) 2009年幫菜園村無土地業權既非原居民,跟有業權既原居民平權,即是香港40萬原居民丁權問題,俾泛民煲大到近60萬 (有20萬無業權既非原居民),邊個埋單賠俾非原居民? 唔係由原居民出錢,而係無辜既香港納稅人找數,香港可建多層大廈住宅既土地更加缺乏! (全部泛民政黨都有份棟香港人);
(6) 立會日夜拉布去拖跨香港, 特別係開地建屋既事,公民黨及民主黨用單雙非居港權及即享福利去引入了90萬大陸新移民到香港,卻跟手阻止開地建屋建新市鎮去容納人口暴漲,就係想以推爆樓價租金及輪爆公屋去製造民怨. (全部,泛民都有份);
(7) 發動佔中堵路去折磨香港人 (全部泛民都有份);
(8) 2015年否決一人一票選特首既政改方案,否則我地香港人喺2017年已經可以集體普選入閘既特首候選人,包括泛民捧出嚟既胡官及薯片曾,咁為咩事口喊民主既泛民要否決政改去制止香港市民有普選權? (全部泛民都有份);
(9) 用難民聲請去引入南亞假難民食福利,以賺取法援律師費,即使整死香港也在所不惜 (民主黨/公民黨律師團及工黨都有份)
(10)2016 年,係立法會拉布拖死醫療改法案,阻止開放香港醫療專業,延續本土醫生群體壟斷市場. (公民黨醫生)

而以上列舉泛民禍港噤多次,單單對香港傷筋動骨,鑊鑊甘! 單單都發生喺你身邊喺你眼前.

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-5-19 08:02 PM 發表

點解仲要受犯民嗰套, 佢地拖政府後腿往績歷歷在目, 而家政府還要做被動不反擊的話就愧對香港人
(1)1998年用吳嘉玲案,搞大陸人蛇兒童居港權 (民主黨伙拍社組所為);
(2) 2001年用莊豐源䅁,搞出單雙非居港權 (公民黨律師團);
(3) 2012年用菲傭䅁,幚28萬菲印女傭搶奪居港權 (公民政黨律師團);
(4) 2013年幫新移民告香港福利署,奪得新入境既 ...
一定要有足夠資詢才能推行

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-5-19 08:05 PM 發表

一定要有足夠資詢才能推行
而家係犯民逃避咨詢, 不讓議案上到立法會討論, 好明顯佢地過去係收左好多黑金來搞亂香港 而家發晒狂阻止修例

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-5-19 11:31 PM 發表
撤回草案,單次移交逃犯回台灣,政府有心做一定做到
都拜犯民過去廿年做盡壞事, 搞亂香港迫走幾屆特首, 推倒廿三條立法
如果 再俾佢地得逞, 政府等同被架空

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-5-20 09:44 AM 發表

而家係犯民逃避咨詢, 不讓議案上到立法會討論, 好明顯佢地過去係收左好多黑金來搞亂香港 而家發晒狂阻止修例
若強行推的,先鬧雙胞胎,

最終是一場鬧劇

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-5-20 10:32 AM 發表

若強行推的,先鬧雙胞胎,

最終是一場鬧劇
強行阻止討論, 才會迫到人強行推的....
為何一個正常的法案, 美國可以有, 加拿大可以有, 西歐各國都可以有, 而香港不可以通過??
不如取消兩制, 只重一國就唔需要修例了, 唔需要經香港法院判定是否交人, 直接由解放軍來港拉人好了

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-5-20 10:40 AM 發表

強行阻止討論, 才會迫到人強行推的....
為何一個正常的法案, 美國可以有, 加拿大可以有, 西歐各國都可以有, 而香港不可以通過??
不如取消兩制, 只重一國就唔需要修例了, 唔需要經香港法院判定是否交人, 直接由解放軍來港拉人好了 ...
現在,誰是該會主席也不知道:

石先生嗎?塗先生?

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-5-20 10:53 AM 發表

現在,誰是該會主席也不知道:

石先生嗎?塗先生?
塗主席霸主來做又唔肯討論, 仲行使假文件.......
石老先生又怕遭反派窮凶極惡的圍剿, 想政府出面三方面坐低一齊傾, 政府官又怕事到死唔肯出面, 最終要迫李慧李琼出手直接交由立法會二讀審批
https://www.youtube.com/watch?v=WpWq-OOnfew

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-5-20 11:05 AM 發表

塗主席霸主來做又唔肯討論, 仲行使假文件.......
石老先生又怕遭反派窮凶極惡的圍剿, 想政府出面三方面坐低一齊傾, 政府官又怕事到死唔肯出面, 最終要迫李慧李琼出手直接交由行政會議審批
https://www.youtube.com/watch?v=WpWq-OOnfew ...
塗先生是律師,一定唔會行使假文件

若果是真的話,公會可作釘牌處理

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]