• 瀏覽: 46,760
  • 回覆: 362
  • 追帖: 6
+9
引用:
原帖由 foreverwar 於 2019-5-18 10:55 AM 發表
http://www.usocctn.com/archives/19272

來源:證券時報

4月上旬,記者從河內驅車前往越南北部製造業重鎮海防市,粗略統計,在一個半小時​​路程中,道路兩側就有約30個工業園區。

今年一季度,越南吸引外資總額達108億美元,同比增長86.2%,其中來自中國的資金佔了一半,中資扮演著重要角色。中資企業在越南的投資 ...
中國政策就係要將中國產業升級,唔做低端產品。
中國企業將低端產品生產線轉移,就係配合國家政策,一帶一路。

引用:
原帖由 wsp 於 2019-5-18 12:26 PM 發表

深圳喺千禧年後有更好發展 
某程度上都要多謝香港 
嗰時深圳市政府好想和香港聯合發展
但香港特區政府愛理不理
深圳市政府唯有走自己嘅路 
結果闖出今日呢條以科技發展為先鋒嘅康莊大道 ...
粵B成立以來沒有要中央一分錢

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-5-18 11:25 AM 發表
中國係越南設廠生產,貨物運去美國出售。美國人見到Maid in Vietnam ,即時歡呼:In your face China,紛紛購買。中國係海洋另一端,繼續數錢。
提供就業機會俾越南,唔係俾大陸。
繁榮咗越南,唔係大陸。

大陸太多漢奸,寧願投資越南,振興越南經濟,也不投資祖國。

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-5-18 11:42 AM 發表

越南好過大陸好多, 個政府叫有良心少少, 至少唔會害自己人,
仲可以自由上網, 又唔見佢政權有問題, 同樣係共產黨,點解可以差咁遠

希望自由的越南會成功 ...
自由嘅越南搞到回歸前香港難民海

恭喜越南重新出發

引用:
原帖由 wong7fai 於 2019-5-18 11:29 AM 發表
越南最大外資係台灣
佢都食咗好多黃蓮
台資係開荒牛,又冇牙力,當然要食苦啦。

引用:
原帖由 艾斯 於 2019-5-18 11:41 AM 發表

你知不知越南每年工人要加幾錢人工?
工人加人工係與民共享成果。唔似中共,老板賺晒,工人唔加工資。

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-5-18 12:31 PM 發表

自由嘅越南搞到回歸前香港難民海
仲以前咩,遲啲香港難民要去越南避難

引用:
原帖由 wezard20xx 於 2019-5-18 11:44 AM 發表

仇中人士唔記得以前"筆漏杜奶"洗咗香港唔少億了
你唔知大部份係越南華僑。

引用:
原帖由 peter925 於 2019-5-18 11:55 AM 發表

回鄉耕田,自給自足。
最新口號,上山下鄉,回鄉創業。

中國好多大企業幾年前已在越南建厰,現在加関稅更走得都走,中國産品普遍科技含量不高,自以為全世界要靠中國製造是很蠢的事,全世界需要的是一個開放和對等的中國市場,指日可待

引用:
原帖由 香江人 於 2019-5-18 12:33 PM 發表

工人加人工係與民共享成果。唔似中共,老板賺晒,工人唔加工資。
閣下講的情況是我國台灣地區廠佬所為,大陸廠待遇往往比港資好

一地酸葡萄啦,沽大陸買印度,越南,泰國,大馬,加埋人口十幾億,夠晒生産力,'無錯架啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]