• 瀏覽: 46,847
  • 回覆: 362
  • 追帖: 6
+9
引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-5-18 11:42 AM 發表

越南好過大陸好多, 個政府叫有良心少少, 至少唔會害自己人,
仲可以自由上網, 又唔見佢政權有問題, 同樣係共產黨,點解可以差咁遠

希望自由的越南會成功 ...
自由越南,你是否講緊呢個?Chính Phủ Lâm Thời Việt Nam Tự Do?

呢個是流亡政權喎

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-5-18 12:19 PM 發表

美國要打壓中國,將來貨物報關時,個COO除左要填Country of Origin,仲要填埋 Country of Owner,睇下工廠老闆係咪中國人,一樣收25%稅
不如唔好買外國貨,全部自己做。

引用:
原帖由 wong7fai 於 18-5-2019 11:29 AM 發表
越南最大外資係台灣
佢都食咗好多黃蓮
冇軍事實力撐腰,去海外投資係好危險,所以中共要狂谷海軍

越南成日排華但就係吾排歐美日吹咩,到時大69就知味道

來源:usocctn美國海外電視網

如果你細心留意我的中文文法會有漏洞。我不單止會打拼音的簡體字,我還可以在內地說一番人家分別不出的普通話,這是學習能力。當然我可以可定的是你相信很多人需要去冒充香港人來提升自己。在這裡我可以說出來的是我擁有的居留權是不止中國和香港,我受過的教育也不止于香港,但是我人在內地生活已經有4年了,這些其實不是重點也沒必要扯太遠。
引用:
原帖由 louiscyc 於 2019-5-18 12:15 PM 發表

但你打殘體字喎,香港人

越南的成本低,工人平均工資是美元250,跟國內比已低約3倍,中國的制造業巳慢慢比其他東南亞地區侵食

賣番d貨入大陸
中遠食一浸
大陸政府收外來關稅又一浸

引用:
原帖由 macrowung 於 2019-5-18 12:15 PM 發表

深圳特別之處有二:
1,非常短時間通過初級製造業實現經濟發展
2,2000年之後當深圳不再特別,深圳人在大陸“高人一等”優勢消失後,唔係“守護深圳”、“本土自決”,而係理性定位,銳意發展IT和創新,10年時間領先亞洲。 ...
深圳喺千禧年後有更好發展 
某程度上都要多謝香港 
嗰時深圳市政府好想和香港聯合發展
但香港特區政府愛理不理
深圳市政府唯有走自己嘅路 
結果闖出今日呢條以科技發展為先鋒嘅康莊大道

引用:
原帖由 6seven 於 2019-5-18 11:51 AM 發表

因為越南無吸引老美0既野,老美仲要係敗將,自然唔洗先防範。
Chiến tranh Việt Nam(越戰)後,安南人打敗了米國,又有兩邊的裝備,自稱「世界第四大軍事強國」

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-5-18 10:58 AM 發表

越南應該好快發生顏色革命,之後越戰再起,宜 d 係同老美行埋必然結果!
深圳顏色革命未?

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-18 11:37 AM 發表

仇中人士宣傳共產主義,真係幾特別
同是一黨專政, 共黨管

越南親日親美反中

就當民主光明

引用:
原帖由 wk221ab 於 2019-5-18 11:02 AM 發表

越南工廠又係中國人控制
去投資唔係去殖民,幾時都係越南人話事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]