• 瀏覽: 46,768
  • 回覆: 362
  • 追帖: 6
+9
大部份係加工廠,做relabelling,核心技術呀

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-5-18 11:25 AM 發表
中國係越南設廠生產,貨物運去美國出售。美國人見到Maid in Vietnam ,即時歡呼:In your face China,紛紛購買。中國係海洋另一端,繼續數錢。
可惜國內大量工人下崗 而數錢既只有廠家 廠家數完錢再將錢搬去外國 拎埋外國護照 仔女在外國讀書 最後在外國安享晚年

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-5-18 11:52 AM 發表

佢哋咪掛台灣國旗扮台灣人囉
有用咩?一樣搶。。

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-5-18 11:51 AM 發表

終資有錢都唔留喺大陸請人
大陸好快會爆失業潮
回鄉耕田,自給自足。

黃業先富起來,正!

引用:
原帖由 josonlai 於 2019-5-18 11:40 AM 發表
都係共產黨。。。
冇反對派拉布拖後腳同製造社會分裂,一黨可以專心施政!

引用:
原帖由 wong7fai 於 2019-5-18 11:29 AM 發表
越南最大外資係台灣
佢都食咗好多黃蓮
台灣喺國際政治上
除咗係老尾隻狗之外有乜地位? 
打狗睇主人 
ó趙台商一定唔使留手

中資廠商就唔同 
個別事件好難避免
如果大規模打壓中資廠商 
中央會俾壓力越南政府
越南政府好難唔正視

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2019-5-18 11:51 AM 發表

同美國商家係中國設廠,運貨返去美國賣,美國工人失業,自己數錢。情況一樣吧?不過我唔見美國有商人被打靶呢。
中國現在學習馬列毛思想美帝怎能與偉大祖國相比,打靶媚外商人是國情,怎能讓外國勢力干涉本國內政。

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-5-18 11:42 AM 發表

越南好過大陸好多, 個政府叫有良心少少, 至少唔會害自己人,
仲可以自由上網, 又唔見佢政權有問題, 同樣係共產黨,點解可以差咁遠

希望自由的越南會成功 ...
咁點解越南人要投奔怒海 
搞到聯合國欠咗香港政府幾十億
香港到而家都未追得返呢?

其實河內區都屬于中國的, 在中國海防市, 所以在越南生產也應該標示 made in china

好懷念以前嘅深圳

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]